AAA

POLITIKA | 11.06.2019 17:10 > 11.06 17:10

Javna rasprava o uticaju gondole na životnu sredinu, početak obeležen verbalnim sukobom učesnika

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije prezentovalo je danas Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu izgradnje beogradske gondole od Kalemegdana do Ušća na životnu sredinu, a početak skupa obeležio je verbalni sukob medju učesnicima.

U zgradu gradske uprave došli su predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" i funkcioneri nekoliko opozicionih stranaka, a do verbalnog sukoba je došlo jer nije bilo mesta u sali za sve zainteresovane.
Predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" raširili su tranparent na kojem je pisalo "Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo" i ocenili da su mali broj mesta i neadekvatni uslovi za rad deo plana po kojem bi pristalice vlasti sve zauzele da ostali ne bi mogli da učestvuju.

Deo rasprave održan je u maloj sali, a posle pauze i tehničkih problema sa lap topom prešlo se u veliku salu, a atmosfera je u više navrata bila na ivici incidenta.

U salu su inače uoči početka rasprave ušli i zaposleni u Upravi grada Beograda, a gradjani koji se protive izgradnji gondole su im zamerili da su zauzeli mesta iako nisu suštinski zainteresovani.

Na javnu raspravu došli su predstavnici Ne davimo Beograd, poslanik Demokratske stranke Balša Božović, Rade Veljanovski iz Gradjanskog demokratskog foruma, arhitekta Dragoljub Bakić i brojni gradjani.

U studiji, koju su predstavili službenici resornog ministarstva, izmedju ostalog se navodi da izgradnja gondole neće imati negativnog uticaja na zagadjanje vazduha, kao i da se ne očekuje povećani nivo buke.

U studiji je procenjeno da prirodna i kulturna dobra u neposrednoj blizini neće biti ugrožena redovnim radom projekta, kao i da će se izgradnjom žičare desiti promene sa uočljivim vizuelnim efektom, ali da će to biti svedeno na prihvatljiv nivo.

Navodi se i da su uticaji koji mogu nastati prilikom izgradnje gondole "privremenog karaktera i ograničenog trajanja".

U studiji piše i da će se obaviti arheološka istraživanja na Beogradskoj tvrdjavi u cilju prikupljanja relevantnih arheoloških podataka i nalaza, kako ne bi došlo do ugrožavanja kulturno-istorijskog dobra, kao i da je uništavanje ekosistema tokom gradnje vrlo malog karaktera.

Generalna sekretarka "Evropa nostra" za Srbiju Višnja Kisić kazala je da su najveće primedbe vezane za studiju te da njeni autori nemaju kompetencije, da studija nema metodološke osnove, nema adekvatnu literaturu i ne konstatuje šta se nalazi na predmetnoj lokaciji.

Ona je upitala autore studije kako je moguće da nisu angažovali nikoga ko se bavi zaštitom kulturnog nasledja, na šta su oni rekli da "nemaju odgovor".

Poslanica u Skupštini Srbije Sonja Pavlović kazala je da cela procudura izgradnje gondole treba da bude obustavljena.

"Procena (studija) bi trebalo da se bavi negativnim uticajem, a ne da nas navodi da će da bude pogubno za gradjane ako se projekat ne realizuje", navela je Pavlović.

Arheolog Maja Djordjević iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture navela je da su stručnjaci u tom zavodu bili obmanuti i nisu znali šta se dešava iza njihovih ledja.

"Sve na Beogradskoj tvrdjavi je pod zaštitom i od izuzetnog značaja. Neko je pre 30 godina shvatio da je to prostor od izuzetnog značaja i da na tom prostoru postoje slojevi arheološkog nalazišta, antički Singidunum", rekla je Djordjević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.