AAA

POLITIKA | 11.06.2019 23:30 > 11.06 23:30

Forum za međunarodne odnose o izveštaju Evropske komisije o Srbiji: Neprimerene izjave političara


Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) je večeras saopštio da sa žaljenjem konstatuje da ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o Srbiji upućuje na zaključak da je, ukupno uzevši, Srbija protekle godine stagnirala na putu evro-integracije.

Izveštaj ne negira napredak u nekim oblastima, međutim, taj "napredak je u sveukupnoj oceni poništen odsustvom suštinskog progresa, pa i nazadovanjem u nekim oblastima" piše Forum.

"Negiranje i relativizacija ocena, pa i neprimerene izjave nosilaca najistaknutijih državnih funkcija povodom zaključaka i ocena iz Izveštaja, nisu od koristi u naporima za dostizanje evropskih standarda u brojnim oblastima društvenog života", ocenjeno je u saopštenju.

Forum ukazuje da "posebno zabrinjava to što se s nipodaštavanjem govori o upozorenjma u Izveštaju o sporosti u izgradnji i unapređenju institucija koje bi trebalo da budu stubovi demokratskog poretka", i te primedbe se "relativizuju i pomoću pozivanja na rešavanje otvorenih pitanja u okviru dijaloga sa Prištinom".

Forum ističe podržava svaki konstruktivan stav o nastavku tog dijaloga čiji je prekid izazvan uvođenjem carina vlasti u Prištini od 100 odsto na proizvode iz Srbije, ali skreće pažnju da postizanje sveobuhvatnog sporazuma s Prištinom nije jedini uslov za postizanje napretka u evropskim integracijama, što se vidi i iz Izveštaja Evropske komisije.

"Forum stoga smatra da bi... Vlada Republike Srbije trebalo da posveti posebnu pažnju analizi primedbi koje se nalaze u Izveštaju Evropske komisije, i preduzme korake koji bi vodili prevazilaženju naznačenih prepreka u daljem napretku u procesu (evro)integracija, ukoliko ostaje odlučno pri stavu da su evropske integracije njen prioritet", piše EPuS.

Forum za međunarodne odnose, kao deo Evropskog pokreta u Srbiji, na kraju podvlači da ostaje pri stavu da je strateška orijentacija Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, koja je utvrđena još 2000. godine, od najvećeg značaja za sveobuhvatni napredak društva i dobrobit njenih građana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.