AAA

POLITIKA | 12.06.2019 14:45 > 12.06 14:45

Opozicija:Bojkot parlamenta i protesti se nastavljaju dok ne dobijemo garancije o ispunjenju zahteva

Deo opozicionih poslanika u Skupštini Srbije najavio je danas da će nastaviti bojkot parlamenta i proteste sve dok ne dobiju garancije da će biti normalizovan rad parlamenta, oslobodjeni mediji i sprovedeni fer izbori.

Poslanik Dveri Boško Obradović rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da najava o normalizaciji rada parlamenta nije dovoljna i da je garancija da će to biti i učinjeno smena predsednice parlamenta Maje Gojković.

On je kazao da su garancije i smene u REM-u kao i usvajanje preporuke stručnog tima o obezbedjivanju slobodnih i regularnih izbora.

"Ne verujem ni Maji Gojković ni Aleksandru Vučiću bez ispunjavanja tih garancija. Bez tih garancija nema razloga da učestvujemo u bilo kom novom rijaliti šou ili psihodrami Aleksandra Vučića", rekao je Obradović.

On je ocenio da je izveštajem Evropske komisije opozicija koja protestuje i bojkotuje rad parlamenta dobila "ogromnu satisfakciju" jer je u izveštaju izneto sve ono o čemu opozicija govori poslednjih godina.
"Sada je to što smo govorili opšte mesto koje prihvataju svi u domaćoj i medjunarodnoj javnosti", rekao je Obradović.

On je kazao da ukoliko njihovi zahtevi budu ispunjeni nema problema da se vrate u parlament.

"Naš cilj je da učestvujemo na izborima i u radu parlamenta, ali pod odredjenim uslovima i garancijama koje moramo dobiti inače će naš bojkot rada parlamenta i izbora ostaju na snazi, a u ovom trenutku nema garancija i zato se bojkot nastavlja", istakao je Obradović.

Šefica poslaničke grupe "Klub slobodnih poslanika" i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da je posle objavljivanja Evropskog izveštaja u kome su iznete zamerke u vezi slobode izražavanja i rada parlamenta svima jasno da je opozicija bili u pravu kada je govorila da je Srpska napredna stranka generator političkog nasilja i toga da ne postoji rasprava i da postoji degradiranje onih koji drugačije misle.

"Sve ono što smo ukazivali i ponavljali piše crno na belo u izveštaju Evropske komisije. Ono što je usledilo posle toga najava Maje Gojković (o promeni rada parlamenta) možemo da poručimo da ne postoji ta mera u paketu, a da prva medju njima ne bude smena Maje Gojković", rekla je Gojković.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je da su najavom da će promeniti rad parlamenta priznali da su krivi za probleme.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić rekao je da izveštaj Evropske komisije pokazuje da je Srbija odustala od evropskog puta i da se proces EU integracije ne može fingirati izjavama da će Srbija istrajati na tom putu, a da se suštinski urušavaju prava i slobode gradjana i pravo na slobodno mišljenje i izražavanje.

On je ocenio da su obećanja Maje Gojković da će se nešto promeniti lažna. 

"Smešna su obećanja predsednice parlamenta da će se sada stvari promeniti. Dok smo ukazivali na probleme bili smo ignorisani ili kažnjavani u Skupštini. Da li je moguće da neko u Srbiji može da poveruje u ta lažna obećanja koja lažna su kao lažno zalaganje za vladavinu prava, borbu protiv korupcije i slobodu gradjana i kao lažne diplome", rekao je Djurišić.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da izveštaj Evropske komisije predstavlja "budjenje" administracije u Briselu koja je na kraju mandata dala stav koji odražava dešavanja u parlamentu i celoj državi.

Šefica poslaničke grupe "Za spas Srbije-Nova Srbija" Sanda Rašković Ivić rekla je da je Evropska komisija markirala probleme o kojima opozicija priča već dugo, ali da ne vidi "autentičnu želju da se išta popravi".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.