AAA

POLITIKA | 12.06.2019 16:40 > 12.06 16:52

Odbor o Evropskom izveštaju, radikali negoduju zbog učešća Fabricija na sednici


Odbor za evropske integracije Skupština Srbije raspravljao je danas o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2019. godinu uz negodovanje poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) što je na sednici odbora učestvovao šef delegacije EU Sem Fabrici i isticanje da proširenja EU neće biti, a da će EU posle rešavanja Kosova nastaviti da uslovljava Srbiju.

Poslanici Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije ocenili su da evropska perspektiva Srbije nikad slabija i da Srbija mora da usvoji preporuke Evropske komisije.
Poslanik SRS Aleksandar Šešelj tražio je od predsednika Odbora Nenada Čanka obrazloženje po kom osnovu daje reč stranom diplomati budući da u Poslovniku tako nešto ne stoji.

"Kada se predstavnici stranih zemalja obraćajaju to čine na posebnim sednicama parlamenta, a ne učestvuju na odborima koji se bave pojedinačnim resorima. Fabriciju ako smo ukazali gostoprimstvo na Odboru ne znači da on ima pravo da se i obrati", rekao je Šešelj.
Čanak mu je odgovorio da će Skupština Srbije odlučivati o tome da li je prekršio Poslovnik i potom omogućio šefu delegacije EU da obrazloži izveštaj Evropske komisije.

Fabrici je rekao da Srbija pokazuje odredjene napretke, ali da ih nema u tri oblasti sloboda izražavanja, javne nabavke i konkurencija.

"Srbija napreduje u ekonomiji poprilično, ali ne može isto da se kaže za oblast demokratije i vladavinu prava gde konkrente mere treba da se sprovedu. Poruka Evropske komisije je da se povećaju suštinske reforme kako bi one bile održive i jasne", rekao je Fabrici.

Šešelj je potom negodovao jer je Fabrici govorio na engleskom jeziku i optužio vlajdajuću većinu da dozvoljava da Srbija bude stavljen u podredjeni položaj.

On je pitao šta je bio problem da članovi odbora smo pročitaju izveštaj koji je podnet na ćiriličnom pismu, te da ne razume zašto je Fabrici morao to da obrazlaže.

"Danas smo videli sliku i priliku odnosa vlasti i EU. Predstavnik EU drži predavanje na engleskom jeziku, pušta crtane filmove, a poslanici vladajuće većine hvataju neke beleške", rekao je Šešelj.

Govoreći o kritikama Evropske komisije koje se odnose na rad parlamenta Šešelj je rekao da radikali ukazuju već duže vreme da predstavnici vladajuće većine krše proceduru, ali da se "svi šokiraju tek kada dodje jedan ovakav izveštaj i diktat iz inostranstva, kao da mi ne znamo kako parlament funkcioniše".

On je kazao i da je pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine uslov za pristupanje EU, te upitao šta znači normalizacija odnosa i podsetio da je uslov nekada bio i izručenje srpskih državljana u Haški tribunala te da će novi uslovi Eu ka Srbiji uslediti u budućnosti.

"Put Srbije u EU su ustvari non stop novi uslovi, tapšanje po ramenu i to je sve. Ajde da se sad odreknemo Kosova i Metohije pa ćemo posle da vidimo šta će još biti uslov", rekao je Šešelj.

On je kazao i da bi EU mogla da reši problem taksi ako bi zabranila izvoz na Kosovo i ako bi to tražila od Severne Makedonije i Albanije da učine isto.

Šešelj je pozivajući se na izjave nekih stranih zvaničnika rekao i da se EU neče širiti.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović odgovarajući Šešelju rekla je da Srbija sa EU ima partnerski odnos koji ima svoje uspone i padove.

"Nemojte se brinuti ni za kakvu inferiornost, ima samo otvorenog partnerstva", rekla je Joksimović i kazala da je izveštaj Evropske komisije možemo da kažemo da je generalno pozitivan i da je zabeležen i napredak u većini oblasti.

"Ima napretka, reforme u nekim oblastima moraju brže i dublje i to ne menja suštinsko opredeljenje Srbije za reformom i članstvom u EU", rekla je Joksimović.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Ćomić rekla je da preporuke koje su date u Izveštaju Evropskog parlamenta ne traže novac već samo odluke unutar institucije te da se ne sme dozvoliti da se ponavlaju iste preporuke i u sledećem izveštaju.

Ona je rekla da Srbija mora da izadje iz pogrešnog voza u koji je ušla, usvoji preporuke koji se tiču vladavine prava, medija i parlamenta.

Poslanik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je zabrinut jer u izveštaju nema perspektive i istakao da evropska orjentacija u Srbiji slabija nego ikad, izmedju ostalog, i zbog konfuznih poruka koje stižu iz Evrope.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak ocenio je da izveštaj Evropske komisije nije "ni pozitivan ni negativan nego zapis kako Srbiju EU vidi".
Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.