AAA

POLITIKA | 13.06.2019 21:20 > 13.06 21:21

Žak Mer: Francuska ne podržava status zamrznutog dijaloga

Šef delegacije francuskog parlamenta Žak Mer rekao je danas u razgovoru sa zamenicom predsednika Obora za spoljne poslove Skupštine Srbije Dubravkom Filipovski da Francuska ne podržava status zamrznutog dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Skupštine Srbije. Mer je pozdravio inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel za pronalaženje rešenja kroz dijalog.

On je rekao da smatra da Srbija treba da ostane posvećena evropskom putu i sprovodjenju reformi, i unapredjenju medjuparlamentarne saradnje, posebno izmedju parlamenata zemalja članica Evropske unije i parlamenata Zapadnog Balkana.
Flipovski je francusku delegaciju upoznala sa tri spoljnopolitička prioriteta Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, regionalna saradnja i nastavak dijaloga izmedju Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, koje garantuje reforme i stabilnost demokratskih institucija i kroz usklajivanje zakonodavstva sa evropskim standardima, garantuje boljitak za gradjane Srbije.

Ona je upoznala delegaciju Francuske sa izazovima sa kojima se Srbija susreće po pitanju nerešenog statusa južne srpske pokrajine i pozdravila inicijativu Makrona i Merkel za pronalaženje rešenja za ponovno pokretanje dijaloga izmedju Beograda i Prištine.

Govoreći o unapredjenju medjuparlamentarne saradnje Filipovski je rekla da je 141. zasedanje Interparlamentarne unije, koje će u oktobru biti održano u Beogradu, izuzetna prilika za niz bilateralnih sastanaka Francuske i Srbije, na marginama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.