AAA

POLITIKA | 16.06.2019 22:50 > 16.06 22:50

Gradjani na referendumu u Starom gradu se izjasnili protiv aktuelnih projekata na toj opštini

Gradjani u beogradskoj opštini Stari grad, koji su se izjašanjavali na referendumu te opštine o aktuelnim i planiranim radovima centru Beograda, izrazili su protivljenje tim radovima. Na referendum je izašlo 11.960 gradjana ili 21,70 odsto.Večeras su u Ustanovi kulture "Stari grad" objavljeni rezultati referenduma. Na pitanje da li podržavaju proširenje pešačke zone i ukidanje linija javnog prevoza u zoni oko Trga republike i ulica Vase Čarapića i Studentski trg i ukidanje kolovoza za javni saobraćaj i parking mesta u zoni oko Obilićevog i Topličinog venca, 10.398 gradjana ili 87,12 odsto se izjasnilo protiv, dok je tu opciju podržalo 1.537 ili 12, 88 odsto.

Gradjani su se izjasnili i protiv uvodjenja trolejbuskog saobraćaja u zoni oko ulica Gundulićev venac, Venizelesova, Žorža Klemensoa sa 87,02 odsto ili 10.385 gradjana, dok je 12,98 odsto gradjana ili 1.550 se izjasnilo da podržava taj projekat.

Na pitanje da li podržavaju izgradnju žičare na Kalemegdanu 10.817 ili 90,64 odsto gradjana se izjasnilo da ne podržava izgradnju gondole, dok je 1.118 ili 9,36 odsto gradjana podržalo taj projekat.

Predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać rekao je novinarima po objavljivanju rezultata da će sutra te rezultate odneti gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i da od njega očekuje da reaguje na "volju gradjana".

On je naveo da su blokade radova "urodile plodom i da je Trg republike koji je bio predvidjen da bude zatvoren za saobraćaj, ostati otvoren uprkos ranijoj izjavi zamenika gradonačelnika Gorana Vesića".

"Mi smo kroz sve te blokade i kroz ovaj proces izjašnjavanja gradjana uspeli da se izborimo da se vrati saobraćaj preko Trg republike, podatak da dnevno prodje 60.000 vozila je rezultat kolapsa u ovom momentu u gradu jer tih 60.000 vozila ne može da prodje preko Trga republike", rekao je Bastać u Ustanovi kulture "Stari grad".

Bastać je kazao da je sledeći korak da "obezbede vraćanje trolejbuskog saobraćaja u Vasinoj ulici", kao i da, kada se radi o izgradnji gondole na Kalemegdanu, da je tu evidentno da su i stručna javnost i gradjani "vrlo jasno rekli ne" i da je to stvar do koje, kako kaže, ne sme nikada da dodje.

"Stari grad je uvek bio srce Srbije i srce Beograda i večeras smo to ponovo dokazali", ocenio je Bastać.

On je kazao da su u njihovoj "bici za Stari grad i Beograd bili osporavani od strane mnogih".

"Prvo su nam se smejali, neki su nas vredjali, napadali, neki su nas čak gadjali kamenicama. Mojim saradnicima i meni su pretili mnogobrojnim krivičnim i prekršajnim prijavama, ali sve se na kraju isplatilo", rekao je Bastać.

On je kazao da su pored Trga republike, za saobraćaj "otvorili i Čubrinu ulicu i da su zajedno sa predstavnicima inicijative "Pešaci nisu maratonci" uspeli da sačuvaju park kod spomenika Vojvode Vuku.

"Nismo im dozvolili da izgrade žičaru na Kalemegdanu i sve su to pobede gradjana koji su odlučili da se bore, mi smo tu uvek da štitimo njihove interese i ja sam ponosan na naše zajedničke pobede i danas smo pobedili i pored toga što su osporavali pravo gradjana da učestvuju u procesu odlučivanja", rekao je Bastać i dodao da su i pored "medijske blokade koja je bila prisutna, uspeli da sprovedu referendum".

On je naveo da neće prestati da se bore dok aktuelnu vlast "ne otera u prevremenu političku penziju i dok ne omoguće grajdanima da imaju pravo da odlučuju o svim pitanjima koja se tiču njihovog života".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.