AAA

POLITIKA | 18.06.2019 09:30 > 18.06 09:30

Jeremić: Srbima na Kosovu i Metohiji život postao nepodnošljiv

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je život Srba na Kosovu i Metohiji "postao nepodnošljiv", jer trpe političke i fizičke pritiske i pretnje" prvenstveno od nosilaca lokalnih srpskih vlasti predvodjenih Srpskom listom, ali i zbog "gaženja ljudskog dostojanstva i egzistencijalnih problema".

Jeremić je u intervjuu listu Danas naveo da su mu to preneli gradjani sa kojima je razgovarao tokom nedavne posete Kosovskom Pomoravlju i manastiru Visoki Dečani.

"Ceo život je suspendovan u očekivanju raspleta situacije oko statusnih pregovora, a u medjuvremenu cvetaju kriminal i korupcija kao nikada do sada. Najsnažniji utisak koji sa sobom nosim je da medju gradjanima vlada ogromna zabrinutost, pogotovo medju onima koji žive južno od Ibra. Oni sa velikom zebnjom prate dogadjaje i strepe od posledica koje bi po njihov život imalo takozvano 'razgraničenje'", rekao je Jeremić.  

Jeremić je naveo da je najvažniji razlog posete bio da od ljudi koji žive na Kosovu iz prve ruke čuje sa kojim se problemima suočavaju i šta su im glavni strahovi.

"Važan razlog posete bio je i jačanje stranačke infrastrukture. Narodna stranka je do sada formirala četiri opštinska odbora na Kosovu i Metohiji, a ovog leta biće osnovana još dva, kao i pokrajinski odbor. Bez funkcionalne stranačke infrastrukture neće biti moguće odupreti se ovoj vlasti ni na jednom delu teritorije Srbije, a pogotovo na Kosovu i Metohiji", rekao je Jeremić.

Upitan da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači učestvovati na predstojećem skupu u Parizu, Jeremić je odgovorio da nema pouzdane informacije o tome, ali da nije optimista kada je reč o tom sastanku.

"Mislim da i Vučić i Tači pokušavaju da minimizuju angažovanje evropskih aktera u kosovskom procesu jer kod njih nema toliko razumevanja za 'razgraničenje', odnosno podelu. Njih dvojica se u ovom trenutku mnogo više nadaju podršci sa nekog drugog mesta", rekao je Jeremić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.