AAA

POLITIKA | 01.07.2019 17:10 > 01.07 17:10

Ragmi Mustafa tužio Aleksandra Vulina jer je Albanace pogrdno nazivao 'Šiptarima'


Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa je danas izjavio da veruje da će sud biti nepristrasan u vezi s njegovom tužbom koju je u ime Nacionalnog saveta podneo protiv ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog govora mržnje.Mustafa je izjavio za agenciju Beta da je tužbu protiv Vulina 25. juna podneo Višem sudu u Beogradu, zbog toga što je Vulin nekoliko puta "javno nazivao Albanace 'Šiptarima' " i to "u pogrdnom i pežorativnom tonu".

Mustafa je rekao da je, kada je najavio da Nacionalni savet Albanaca razmišlja o pokretanju tužbe protiv Vulina zbog govora mržnje, "Vulin, takodje preko medija odgovorio da je to kompliment za njega kao ministra, i da 'ne zna kako oni hoće da budu nazivani: Arbanasi, Arnauti, Šiptari' ".
Mustafa je rekao da "Nacionalni savet Albanaca ne prihvata vodjenje i relativizaciju prakse da se na govor mržnje kojim se vredja jedna manjina.., a koja dolazi od jednog ministra odbrane, gleda kao na individualni postupak, već da takav mentalitet govori o današnjoj Vladi Srbije i o zvaničnoj Srbiji".

"Poštovanje manjina je i zakonska i ustavna obaveza Vlade, a poštovanje i prihvatanje drugog je preduslov za demokratsko društvo. U jednoj demokratskoj vladi i demokratskoj državi, svaki ministar koji neprestano vredja manjine u javnosti, barem će biti razrešen. Albanci nisu krivi što Vlada Srbije nema demokratske kapacitete", kazao je Mustafa.

Po njegovim rečima "to su i razlozi zbog kojih s pravom Srbija nije prihvaćena u Evropskoj uniji i zašto Albanci ne osećaju Srbiju kao svoju državu".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.