AAA

POLITIKA | 03.07.2019 11:40 > 03.07 12:31

Vučić: Mislim da Srbija zna ime ubice Olivera Ivanovića, Radojičić nije 'cvećka' ali nije učestvovao u ubistvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da misli da srpski nadležni organi imaju ime ubice Olivera Ivanovića, a da ga albanska strana nema, već da samo pokušava da za to optuži Srbe.

Vučić je kazao da Milan Radojičić "nije cvećka", ali da on "ni na koji način nije učestvovao u ubistvu Ivanovića".

"Mi se trudimo da dodjemo do materijalnih dokaza i da izadjemo u javnost. To što su mislili da će neko u Beogradu to da zataškava, to neće uspeti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kazao je da su neki odmah za ubstvo Ivanovića optuživali srpsko državno rukovodstvo.

"Ja sam rekao da ćemo gledati obe strane. Rekao sam da su krivi možda Srbi, a možda Albanci. Neki su na dan ubistva, 16. januara (2018. godine), odmah znali. Znali su, jer im je neko rekao da vode kampanju", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da misli da Srbija ima "kompletno sačinjenu priču o tome ko je ubica" i sa kojim je "motivima to uradio".

"Mi zbog različitih stvari, nedostataka DNK analiza i snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze, ali ćemo nastaviti da radimo", rekao je Vučić.

Vučić je upitao medjunarodnu zajednicu zašto najvažniji snimak koji je zabeležio krivično delo nije dostavljen Srbiji, a sve pod izgovorom da "nadzor nije radio za to vreme".

Upitao je zašto Srbija ne može da dobije snimke sa aerodroma u Tirani, "šta je tamo radio Florim Ejupi, kako je napustio Nemačku i šta se tamo dešavalo".

"Ko ga je likvidirao, zašto, koji je motiv, što nam to ne kažu?", upitao je Vučić.

"Takse uvedene da bi se zauzeo sever Kosova i da bi se isterali Srbi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je akcija uvodjenja taksi na robu iz Srbije i sprečavanje isporuke robe srpskom stanovništvu Priština pokrenula sa ključnim ciljem zauzimanja severa i proterivanja Srba iz ostatka Kosova i Metohije.

"A zašto delovi medjunarodne zajednice u tome učestvuju ili ćutke prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i veruju da je moguće da tako Albanci reše i završe problem sa Srbima i Srbijom i oslobode ih glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom sosu. Oni su tu kašu zakuvali i sada ne mogu da izadju iz toga. A vide da ih njihovo 'čedo' više ne sluša kao ranije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su svaki put kada bi se povećavao otpor Srba sa Kosova sledili pojačani pritisci iz Prištine, hapšenje i maltretiranje a da su u tome učestvovali i pojedini srpski političari.

"Kompletna saradnička mreža je uvek bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinskih službi sa zapada", rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Vučić je rekao da je ona složena i sve teža, da su teškoće sa snabdevanjam sve veće i da osim hrane nedostaju i lekovi i medicinski materijal.

Vučić je ocenio da uvodjenje taksi od 100 odsto zapravo znači zabranu trgovine, jer ni sa taksom od 10 odsto nije moguće biti konkurentan na tržištu, i dodao da su Albanci u medjuvremenu zaplenili 16 kamiona sa robom i privodili vozače koji su pokušavali da isporuče alternativnim putevima robu do severa Kosova.

On je dodao da je ponosan na srpski narod sa Kosova koji nije želeo da kupuje robu iz kamiona koje su prištinske vlasti poslale i što su tako pokazali da su "jedinstveni u gandijevskom nenasilnom otporu".

"Pokazali su snagu i odlučnost da opstanu na ognjištima i budu uz svoju državu Srbiju a ne uz neku državu Kosovo. Taj heroizam je nezabeležen i oni zaslužuju divljenje jer niko nije hteo da kupi ništa. Niko kamionima nije ni prišao", rekao je Vučić.

"Nastavak dijaloga značajan za stabilnost čitavog regiona"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa članom Predstavničkom doma kongresa SAD Eliotom Engelom razgovarao o važnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine i da je sagovorniku preneo da je to veoma značajno ne samo za dobre odnose Srba i Albanaca već i za stabilnost čitavog regiona.

"Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvaranju uslova za nastavak dijaloga. Da li je to realno? Videćemo. Ali što pre nastavimo dijalog to će postojati mogućnost za smanjivanje tenzija", rekao je Vučić.

Nakon susreta u Beogradu, Vučić je rekao da su pozicije različite po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji i da je Engel bio jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova, ali da su, uprkos tome, imali korektan razgovor.

Vučić je rekao da je bilo reči i o slučaju braće Bitići i o NATO bombardovanju 1999. godine.

"Pričali smo, svako iz svog ugla, ali na civilizovan i pristojan način. Rekao je da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da ne bude i prijatelj Srba. Nadam se da ćemo to u budućnosti moći i da vidimo", rekao je Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.