AAA

POLITIKA | 05.07.2019 19:20 > 05.07 19:24

Brnabić: Stav Haradinaja govori da Priština ne želi dijalog (VIDEO)


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Poznanju da stav kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o potrebi uzajamnog priznanja Beograda i Prištine u postojećim granicama pokazuje da Kosovo ne želi dijalog.

Posle sastanka premijera zemalja učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Brnabić je novinarima kazala da ne može da razume šta znači da Priština prizna Srbiju koja je članica UN.

"Srbija je članica svih medjunarodnih institucija i ne treba nam priznanje Prištine, to nije nešto što je na stolu. Taj stav govori da oni ne žele dijalog. O čemu treba da bude dijalog ako vi ulazite u njega s odredjenim rešenjem", rekla je Brnabić.

Ona je kazala je i da je "tužno videti" da je posle više godina rasta trgovinskih odnosa u regionu danas situacija mnogo lošija nego pre dve ili pet godina kada je počeo Berlinski proces.

"Pravi način da se ide u budućnost je saradnja, a ne takse, zabrana slobodnog kretanja. To je stvar prošlosti, a ne budućnosti", rekla je Brnabić.

Ona je navela da joj je britanska premijerka Tereza Mej danas kazala da će na predstojećem sastanku s Haradinajem pozvati kosovskog premijera da ukine ili suspenduje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH kako bi dijalog Beograda i Prištine bio nastavljen.

"Nadam se da će ona (Mej) možda imati neki uticaj da se Haradinaj urazumi, mada nemam velika očekivanja", rekla je srpska premijerka.

Kazala je da je s Mej razgovarala o odnosima dve zemlje posle Bregzita i da su u toku pregovori Beograda i Londona o nekoliko sporazuma, uključujući trgovinski.

"Mej je rekla da postoji sve veći broj investitora koji su zainteresovani za Srbiju, zato je neophodno da što pre imamo trgovinski sporazum", dodala je Brnabić.

Ona je kazala da se "nada da će neko uspeti" da objasni Haradinaju da takse pre svega štete Albancima na Kosovu.

"Maloprodajne cene na Kosovu porasle su 5,3 odsto od uvodjenja taksi, trgovinski deficit je porastao 6,4 odsto, to je neodrživo za njihova preduzeća, oni vode sebe u samoizolaciju, ali štete i celom regionu", navela je.

Brnabić je rekla da je sa severnomakedonskim premijerom Zoranom Zaevom danas razgovarala o otvaranju jednošalterskog sistema na graničnim prelazima izmedju Srbije i Severne Makedonije i o ratifikaciji sporazuma o medjusobnom priznavanju autorizovanih ekonomskih operatera, što znači da će se mnogo manje čekati na graničnim prelazima.

"Nadam se da će to biti sprovedeno do kraja jula na oba granična prelaza sa Severnom Makedonijom Tabanovce i Preševo", dodala je.

Brnabić je ponovila da je samit u Trstu 2017. u okviru Berlinskog procesa bio poslednji pozitivan samit sa jasnim rezultatima.

"Tada je potpisan ugovor o transportnoj zajednici Jugoistčne Evrope, formiran Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, potpisan akcioni plan za regionalno ekonomsko povezivanje", navela je predsednica Vlade Srbije.

Na današnjem sastanku učestvovali su i premijeri Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Albanije, Duško Marković, Zoran Zaev, Ramuš Haradinaj i Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Medju učesnicima su i kancelarka Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, predsednik i premijer Poljske, Andžej Duda i Mateuš Moravjecki, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.