AAA

POLITIKA | 08.07.2019 15:10 > 08.07 15:10

Vlada SAD obezbedila 20,8 miliona dolara nove pomoći Srbiji


Vlada Sjedinjenih Američkih Država potpisala je danas dva sporazuma sa Vladom Srbije, kojima se obezbedjuje 20,8 miliona dolara pomoći za unapredjenje konkurentnosti srpske privrede, jačanja vladavine prava, unapredjenja javne uprave, poboljšanja okruženja za funkcionisanje medija kao i za borbu protiv korupcije, saopštila je Agencija SAD za medjunarodni razvoj (USAID).
    
"Od 2001. godine, SAD su obezbedile preko milijardu dolara pomoći Srbiji" rekao je američki ambasador Kajl Skat.

On je kazao da je pomoć Srbiji deo partnerstva SAD sa Vladom i gradjanima Srbije.
"Mi saradjujemo direktno sa Vladom Srbije, privatnim sektorom u Srbiji kao i sa civilnim društvom, i zajednički se obraćamo gradjanima Srbije kako bismo utvrdili rešenja za izazove sa kojima se mnogi suočavaju svakog dana", rekao je Skot.

U saopštenju je navedeno da je poslednjih godina pomoć USAID-a pomogla unapredjenju izvoza i prodaje srpskih prehrambenih proizvoda i olakšala pristup novim tržištima za poljoprivrednike i stočare, kao i donošenju izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbedjenju kako bi se ubrzao i pojednostavio postupak izvršenja sudskih presuda.

Istaknuto je i da su SAD takodje pomogle Srbiji da razvije novi pristup jačanju vladavine prava, pristupa pravdi i pravnoj izvesnosti zaštite prava i sloboda gradjana kao i unapredjenju poverenja u pravosudje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.