AAA

POLITIKA | 11.07.2019 21:15 > 11.07 21:15

U Beogradu Inicijativa mladih obeležila godišnjicu genocida u Srebrenici, prisustvovali ambasadori


Inicijativa mladih za ljudska prava večeras je u parku kod Predsedništva Srbije u Beogradu održala komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici.

Skupu su prisustvovali ambasadori SAD Kajl Skot, Norveške Arne Sannes Bjornstad, Nemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, predstavnici više organizacija i javne ličnosti.

Predstavnici Inicijative mladih raširili su u parku transparent sa natpisom "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo".

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih rekao je da je atmosferu buke, galame i nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva prema žrtvama proizvelo poricanje genocida i relativizacija zločina u Srebrenici.

"Uprkos tome smo se okupili da pokažemo politiku u kojoj se poštuju ljudski gubici. Na žalost mi smo svedoci da smo jedina zemlja na svetu odgovorna da nije sprečila genocid, a znala je da će se dogoditi. Zato godinama unazad stoje ljudi koji su spremni da iskorače ispred ove buke i vike i da kažu nama je žao zbog tih ljudskih gubitaka", rekao je Milosavljević.

On je pozvao vlast u Srbiji da prizna genocid i ljudsko dostojanstvo žrtava ističući da će se iz toga roditi "jedno novo lice zemlje".

Posle skupa u Pionirskom parku, u Kolarcu je održana predstava "Srebrenica, kada ubijeni ustanu" u produkciji Heslinškog odbora za ljudska prava.

Milosavljević je najavio da će sledece godine umetnica Eida Šehović kroz performans "Što te nema" pokazati ljudske gubitke u Srebrenici.

On je rekao da se nada da sledeće godine, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, Srbija neće dočekati bez poruke državnih vlasti o tome da je "genocid u Srebenici genocid i tačka".

U park su došli i Simo Spasić iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i predstavnici Udruženja gradjana pravo na izbor, medju kojima je bila i Jovana Stojković predsednica pokreta "Živim za Srbiju" i antivakcinašica. Neki od njih nosili su majice sa likom Ratka Mladića osudjenog za genocid u Srebrenici i majice sa slikom Kosova.

Policija ih je sprečila da ometu skup Inicijative mladih.

Oni su dobacivali okupljenima, ali i novinarima, koji su došli da izveštavaju sa dogadjaja, nazivajući ih "prestitutkama".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.