AAA

POLITIKA | 12.07.2019 19:35 > 12.07 22:37

Mondoloni: Makronova poseta znak interesovanja za Srbiju i region (VIDEO)


Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je danas u Beogradu da je poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji, u ponedeljak i utorak, 15. i 16. jula, znak interesovanja Pariza za Srbiju, "prvog partnera u regionu", i znak interesovanja za Balkan.

"To će biti prva poseta predsednika Francuske Beogradu od decembra 2001, (...) Ona pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan uopšte, i našu želju da našim bilateralnim odnosima sa Srbijom svakako našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek", izjavio je Mondoloni na prijemu povodom francuskog nacionalnog praznika, Dana pada Bastilje.

Ambasador je naveo da su francusko-srpski odnosi u prethodnih godinu dana bili veoma bogati, pre svega povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i oslobodjenja Srbije, uz proslavu 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Sa našim srpskim prijateljima smo obeležili stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata i oslobodjenja Srbije koje su izvojevale srpske, francuske i savezničke trupe 1918. godine (...) Najzad, od početka 2019. proslavljamo 180. godišnjicu ponovnog uspostavljanja naših diplomatskih odnosa zasnovanih u 13. veku, ponovo uspostavljenih 1839. godine. Mi se danas aktivno trudimo da damo novu dinamiku tim odnosima u prijateljskom duhu", rekao je Mondoloni.

Po njegovim rečima, Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u ponedeljak otkriti obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Mondoloni je pozitivno ocenio političke i ekonomske odnose Srbije i Francuske što je ilustrovao posetama Vučića i premijerke Ane Brnabić Parizu, dolaskom Makrona u Beogradu iduće nedelje, ministarskim i parlamentarnim posetama, uspehom francuske firme da dobije koncesiju za beogradski aerodrom, projekta u Vinči i drugih koji su u toku ili u planu. 

Saradnja postoji i u oblasti bezbednosti, naveo je ambasador i zahvalio Srbiji zbog uloge u očuvanju regionalne stabilnosti i učešća u mirovnim operacijama, uz francusku vojsku.

Ambasador je najavio otvaranje  u Beogradu regionalne kancelarije Francuske za razvoj, kao pomoć Srbiji u "učvršćivanju evropskih veza" i obezbedjivanju "tranzicije ka održivom razvoju".  

"Živela Francuska, živela Srbija, živelo francusko-srpsko prijateljstvo!", završio je govor Mondoloni i izrazio žaljenje što nema dovoljno vremena da uči srpski. 

Na prijemu u Ambasadi Francuske su bili predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, šef misije OEBS, Andrea Oricio, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, diplomatskog kora, Vojske Srbije, policije, verskih zajednica i drugi.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.