AAA

POLITIKA | 16.07.2019 20:15 > 16.07 20:15

Lezeko: Makron Srbiji preporučuje strpljenje

Francuski predsednik Emanuel Makron je u Beogradu "stavio do znanja da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, ali da EU najpre mora da preobrazi svoj sistem funkcionisanja", ističe francuski list Lezeko u izveštaju pod naslovom "Makron preporučuje strpljenje Srbiji".


Makron je ponovo predočio da Unija ne može da primi nove zemlje pre nego što se iznutra preuredi jer već slabo funkcioniše i sa 28 članica, a "ceo proces koji vodi članstvu je zakočen zbog onoga što se uobičajeno označava kao ‘zamor od proširivanja’".

Lezeko takodje dodaje da je francuski predsednik "najavio konferenciju kroz par nedelja u Parizu uz učešće rukovodilaca Srbije i kosovskih Albanaca, a uz prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel, da bi se našlo sveobuhvatno i postojano rešenje za zategnutost izmedju Beograda i Prištine".

Francuski dnevnik ukazuje na to da je "većina članica EU priznala novu naciju Kosovo koje živi od medjunarodne finansijske pomoći, ali Kosovo nije moglo da udje u medjunarodne organizacije zbog protivljenja Srbije, u kojoj većina stanovništva Kosovo smatra svojom istorijskom kolevkom".

Kosovo je, kao odmazdu, navodi Lezeko, uvelo ogromne carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.