AAA

POLITIKA | 24.07.2019 14:15 > 24.07 15:56

Djilas: Samo sredjivanje biračkog spiska ne bi stvorilo uslove za izlazak na izbore (VIDEO)

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas izjavio je danas da eventualni dolazak relevantnih medjunarodnih institucija da provere birački spisak ne bi stvorio uslove za izlazak opozicije na naredne izbore već da bi ti bilo moguće samo ako se ispune "jasni zahtevi" koje su uputili predstavnici ekspertskog tima.

"Sredjeni birački spiskovi su samo mali deo toga. Da bi imali izbore neophodni su i slobodni mediji. Ne možemo da imamo slobodne medije ako KRIK objavi argumentovanu priču koju 60 odsto Srba ne čuje jer ni RTS niti jedan drugi medij to ne prenese", rekao je Djilas na konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da će država pozvati predstavnike relevantnih medjunarodnih institucija da dodju u Srbiju "pet-šest meseci" pre održavanja izbora kako bi proverili birački spisak i utvrdili, kako je rekao, da li vlast nešto petlja ili krade.

Djilas je taj poziv Vučića stranim posmatračima nazvao prevarantskim.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da je taj poziv "neodgovoran i šarlatanski" i dodao da će opozicija konačnu odluku o eventualnom učešću na izborima doneti sagledavajući da li su ispunjeni i ostali uslovi.

"(Na izborima ćemo učestvovati) samo ako su svi uslovi ispunjeni. Ništa mimo toga", rekao je Jeremić.

SzS o sedam godina vlasti SNS-a: Srbija bez slobodnih medija, korpumpirana i nesposobna Vlada

Lideri Saveza za Srbiju (SzS) ocenili su danas da je za sedam godina vlasti Srpske napredne stranke (SNS), Srbija dobila nesposobnu i korumpiranu vladu, medije koji su servis vlasti, zavisno sudstvo i obračun sa neistomišljenicima.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio da su kriminal i korupcija glavna karakterisitka vlasti i da su u njih uključene i čitave porodice vodećih ljudi.  

"Porodica Aleksandra Vučića njegov otac i brat, porodica ministra finansija Siniše Malog, odnosno njegov brat, Brnabić i njen brat. I tako dalje", rekao je Obradović na konferenciji za novinare SzS-a.

On je podsetio na "aferu sa diplomom osnovnih studija" ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i dodao da SzS neće odustati dok Stefanović zbog toga "ne podnese ostavku".  

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kazao je da je Srbija tokom pregovora sa Prištinom "pravila ustupke ireverzibilnog karaktera", a dobila samo obećanje da će se formirati Zajednica srpskih opština, što nije uradjeno šest godina.

"Briselski dijalog doveo je do ukidanja srpskih institucije (policija, vojska) na severu Kosova, srpska vlast pristala je da se u tom delu primenjuju kosovski zakoni, Kosovo je dobilo medjunarodni telefonski broj. Pregovorački proces se nije bavio bitnim pitanjima kao što je zaštita srpske imovine na Kosovu", rekao je Jeremić.  

Dodao je da je sever Kosova postao "najopasniji deo evropske teritorije" i da se o statusu Kosova raspravljalo na "šarlatanski način po pariskim kafanama i restoranima u Njujorku".

Predsedavajući SzS-a i predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas poručio je da sedam godina od formiranja prve vlade SNS-a, Srbija ima "pritisak na medije i pravosudje i obračun sa neistomišljenicima".

"Srbija se 2012. godine poredila sa Rumumnijom, Madjarskom i Bugarskom. Sada predsednik kaže da ćemo biti bolji od Albanije, Severene Makedonije i Bosne i Hercegovini", rekao je Djilas.

Kazao je i da je Srbija od 16 zemalja centralne i istočne Evrope, poslednja po rastu BDP-a.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.