AAA

POLITIKA | 30.07.2019 12:15 > 30.07 20:35

Sastanak opozicije i vlasti o izbornim uslovima završen, razgovori se nastavljaju

  • foto: Aleksandar Nastevski

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da je sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi sastanak.

Nakon okruglog stola na Fakultetu političkih nauka, nije bilo izjava učesnika ali je Antonijević rekao da će javnosti biti upućeno saopštenje.

Pre toga, sastanak su napustili predstavnik vlasti Vladimir Orlić kao i opozicionari Dragan Djilas, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić, koji nisu odgovarali na pitanja.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, poslanik SNS Vladimir Djukanović, lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, predstavnik Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović i predstavnici civilnog društva predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo i Bojan Klačar iz Cesid-a.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Djukanović objavio je na društvenoj mreži Tviter da su predstavnici SNS pristali da dodju danas na skup na Fakultetu političkih nauka na kome se govorilo o izborima, ali da nisu u pitanju nikakvi pregovori i "slične besmislice".

"Elem, skup je bio zamišljen kao prezentacija Cesida i Crte o izbornom zakonodavstvu. Nikakvi pregovori i slične besmislice. Ipak, očito je da su gospoda iz SzS imali za cilj da politizuju skup i mimo pravila moderatora skupa pozvali medije", napisao je Djukanović.

On je naveo i da je skup održan na predlog Fonda za otvoreno društvo uz pravilo koje je moderator definisao da nema medija.

"Pristali smo da dodjemo na skup na kome bi govorili o izborima. Gospoda iz Saveza za Srbiju su namerno pozvali N1 i time prekršili pravilo moderatora. Jadno i bedno!", napisao je Djukanović.

Reporterka N1 uključujući se sa tog fakulteta u program rekla je da ih niko od predstavnika opozicije nije pozvao, već da je prethodnih dana fakultet bio oblepljen napisima o održavanju skupa.

Jedan od pet miliona: Nema slobodnih izbora bez usvajanja svih preporuka stručnog tima

Udruženje "Jedan od pet miliona" saopštilo je danas da je dijalog vlasti i opozicije, koji se održava na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, poželjan ali da je došao kasno.

"Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora. Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva u protivnom pozivamo na aktivan bojkot", navelo je to udruženje.

To udruženje je navelo da dijalog mora biti transparentan jer se tiče svih gradjana Srbije a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci.

"Opozicija je učestvovanjem na ovim sesijama pokazala da je otvorena za dijalog i razgovor na temu implementacije preporuka stručnog tima... Odstupanja od bilo koje tačke preporuka stručnog tima značilo bi smanjiti već minimalne granice za normalno funkcionisanje izbornog procesa i medija. Sve tačke preporuka prihvaćene od strane političkih opcija, sindikata i drugih potpisnika Sporazuma sa narodom, moraju biti ispunjene", dodaje se.

Udruženje je ocenilo da samo sredjivanje biračkog spiska, administracije i izbornog procesa, bez dovoljnog prisustva u medijima daje minimalan, ili nikakav efekat na izbore.

"Napominjemo da mediji koji su kontrolisani sedam godina, uključujući sve medije i nacionalne frekvencije koje su u privatnom vlasništvu, kroz kratko vreme i dijalog od nekoliko sesija nije moguće otvoriti za sve strane mišljenja u ovom društvu, stoga je bojkot jedina trenutna opcija", navodi se u saopštenju.

Stojanović (FPN): Opozicija ne sme da pristane na kozmetičke promene

Politikolog Boban Stojanović izjavio je danas da dobro što je došlo do sastanka vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali da opozicija ne sme da pristane na "kozmetičke promene".

"Opozicija mora da insistira da se ispune zahtevi koje je preporučio ekspertski tim. A to su zahtevi za izmenama u Regulatornom telu za elektornske medije (REM), u Radio-televiziji Srbije, zatim da se otklone pritisci na birače i da dodje do uredjenja rada Agencije za borbu protiv korupcije", kazao je Stojanović za agenciju Beta.

On je kazao da je nemoguće da nakon jednog sastanka dodje do dogovora, ali da je sam sastanak dokaz da vlast oseća pritisak bojkota jer se, kako je rekao, sastanak pre par meseci nije mogao ni zamisliti.

Stojanović smatra da aktuelna vlast neće pristati na sve zahteve opozicije, naročito na one koje se tiču medija.

"Ako dodje do promene u RTS-u i REM-u, doći će i do promene u podršci (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću", kazao je Stojanović.

Milivojević: Bilo očekivano da dodje do sastanka, opozicija pogrešila odabirom osnovnog zahteva

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je bilo očekivano da dodje do sastanka vlasti i opozicije, ali da je opozicija pogrešila što je kao svoj osnovni zahtev ispostavila dijalog o fer uslovima za izbore.

"Ovo je inicijalni sastanak kojim se uspostavlja dijalog. Kada vlast ne bi ispunila nijedan od zahteva, ipak bi mogla da kaže da je ispunila 'osnovni uslov' a to je dijalog o fer i poštenim izborima. To je za opoziciju mač sa dve oštrice", izjavio je Milivojević za agenciju Beta.

On je kazao da je jasno da aktuelna vlast "ne može da pobegne" od dijaloga za izborne uslove.

"Biće normalnih izbora ili ih neće ni biti. Svetske organizacije i države neće prihvatiti kao ozbiljne izbore koje je bojkotovala opozicija i usledili bi prevremeni izbori", rekao je Milivojević.

Milivojević je kazao da su pre više meseci predstavnici pokreta "Jedan od pet miliona" formirali delegaciju za dijalog sa vlastima, ali da on danas ne vidi nijednog od njih u pregovaračkom timu.

"Opozicioni tim čine dve stranke, a tim vlasti čini visoki funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović i dva poslanika iz stranačkog vrha. A gde su ostali", upitao je Milivojević.

On je kazao da je opozicija tražila dijalog vlasti i opozicije, a ne dijalog dve strane opozicije i jedne stranke vlasti i istakao da to ostavlja prostor onima koji "ne navijaju" za dijalog da komentarišu.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.