AAA

POLITIKA | 04.08.2019 14:35 > 04.08 14:40

Jeremić: Ne smemo dozvoliti neki novi Jasenovac

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas, povodom godišnjice hrvatske akcije "Oluja", da je Srbiji potrebna daleko promišljenija i odgovornija državna politika kako se u budućnosti našem narodu ne bi dogodio "neki novi Jasenovac na Cetinju ili u okolini Prištine", jer istorija uči da se u dramatičnim medjunarodnim previranjima poput svetskih ratova, na čije otpočinjanje i tok ne možemo uticati, na Balkanu obično "gasi svetlo" i izbijaju sukobi u kojima se dogadjaju masovni zločini.

"Nemam nikakve sumnje da će (hrvatski pevač Marko Perković) Tomson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga bi trebalo da budemo toga svesni prilikom formulisanja buduće politike, kako bi se izbegli novi sukobi i zlo", rekao je Jeremić na predstavljanju godišnjeg Izveštaja Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regionu.

Predsednik Narodne stranke je naveo da Hrvatsku ulazak u EU "nije naročito emancipovao" kada je reč o pravima Srba i da se to neće samo od sebe promeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato trebalo da bude prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, kao i naše diplomatije, jer druge opcije nemamo na raspolaganju.

"Diplomatskim i političkim angažovanjem bilateralno i u okviru medjunarodnih organizacija moramo učiniti sve da aktuelno stanje bude popravljeno ili da bar prestane da se pogoršava", rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je istakao da su danas Srbi u Crnoj Gori u najtežem položaju i da je to ubedljivo najugroženija etnička grupa na čitavoj teritoriji Evrope, uz mogući izuzetak položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

"Vlast u Beogradu na žalost ima daleko bliže i sveobuhvatnije odnose sa Kavačkim kriminalnim klanom nego sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC ili političkim organizacijama Srba u Crnoj Gori. To ne vodi ka dobrom u trenutku kada srpski narod prolazi kroz velika iskušenja", rekao je Jeremić.

"Moramo tražiti rešenja za budućnost koja neće raspirivati mržnju, nego je potiskivati, i hladne glave uzimati u obzir narative drugih naroda i etničkih grupa. Potrebno je razmišljati o budućnosti imajući u vidu i medjunarodna dogadjanja, koja su na ovim prostorima uvek ostavljala dubok trag", istakao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je očuvanje identiteta jednog naroda preduslov njegovog opstanka i da ga je zato potrebno negovati na mudar, osmišljen, savremen i institucionalizovan način.

"U suprotnom, preti nam opasnost da nestanemo u vrtlogu istorije", dodao je Jeremić, i podsetio da je u povesti čovečanstva mnogo veći broj naroda koji više ne postoje nego onih koji danas kao svesna zajednica obitavaju.

Upitan o "aferi prisluškivanje", Jeremić je odgovorio da je više nego očigledno da naprednjački režim prati i prisluškuje političke neistomišljenike u sklopu obračuna sa njima, i dodao da je to jedan od razloga zbog kojih Srbija više nije slobodna država u izveštajima medjunarodnih organizacija, uključujući i Fridom haus (Freedom House).

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da je ovogodišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu pokazao da su ta prava u najgorem stanju u poslednjih 11 godina, koliko se izveštaji objavljuju.

"U Crnoj Gori je u toku progon srpskog naroda, Republika Srpska je na meti organizovanih nastojanja dela vlasti BiH i odredjenih krugova u EU i SAD sa ciljem da joj bude ukinuta autonomija, Srbi su na meti svakodnevnih napada na prostoru Kosova i Metohije, a u Hrvatskoj je primetno povećanje broja etničiki motivisanih napada", rekao je Antić.

Antić je dodao da je u Severnoj Makedoniji na vlasti koalicija zasnovana na negativnom odnosu prema srpskom nasledju u toj državi, a srpski narod ne uživa verske slobode i zabranjena je njegova kanonski priznata crkva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.