AAA

POLITIKA | 19.08.2019 10:30 > 19.08 17:08

Vlast za Nadzorni odbor i popunjavanje upražnjenih mesta u REM-u, deo opozicije ipak za bojkot (VIDEO)


Na okruglom stolu o izbornim uslovima predstavnici medijskih udruženja u Srbiji danas su ukazali na neravnopravan tretman koji imaju na tržištu, pretnje prema novinarima i pogotovo težak položaj na lokalnu zbog izloženosti poltičkim i ekonomskim pritiscima, istakavši da "šminkanje" medija pred izbore nema efekta.

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) otišli su nakon uvodnog dela, pošto je drugi deo sastanka bio zatvoren za javnost, sa čim se ne slažu.

Okrugli sto na Fakultetu političkih nauka u Beogradu pred kraj su napustile i Dveri Narodna stranka koji su deo Saveza za Srbiju, ali i Nova stranka, objasnivši novinarima da "predstavnici vlasti nemaju nameru da prihvate preporuke za fer i poštene izbore i slobodne medije već prave farsu".

"Stanje u medijima je žalosno, nije dovoljno šminkanje uoči izbora već velike promene", upozorio je predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić, član radne grupa za zaštitu novinara.

Govoreći o trendu porasta pretnji prema novinarima, on je ukazao na pojavu različitog komentarisanja napada na novinare u zavisnosti od toga za koji medij rade, pogotovo kao manir vlasti.

On je podseti da je zapaljena kuća novinara portala Žig Milana Jovanovića, a da je familija nekadašnjeg načelnika opštine Grocka Dragoljuba Simovinaća dobila ulicu u tom mestu.

Predstavnik Asocijacije medija Stevan Ristić naveo je da uslovi na tržištu nisu jednaki za medije, kao i da se postojeći propisi ne poštuju.

Prema njegovim rečima, kada bi se poštovao zakon agencija Tanjug bi se brisala iz registra medija, kao što bi se nastavila i privatizacija "Politike".

Ekonomski i politički pritisci na medije na lokalnu su enormni, rekao je predstavnika Lokal presa Stojan Marković, koji je naveo da se to redovno pojačava uoči izbora.

Izvrši direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević obavestio je učesnike da je stiglo pismo vlasnice K 9 Maje Palović koja štrajkuje gladju.

U otvorenom delu, svoje preporuke su iznele organizacije civilnog društva Centar za slobodne izbore i demokratiju, Transparentnost Srbija i Crta, koji su ukazali na neravnomernu zastupljenost stranaka u medijima, njihov zloupotrebu u izbornoj kampanji i izneli primedbe na rad REM-a.

Predsednik Dveri Boško Obadović izjavio je da će predložiti toj stranci da za nju predstojeći izbori bude "nepostojeći".

On je rekao da su predsednik Zajedno za Srbiju (SzS) Nebojša Zelenović i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ostali u sali, jer su prisustvovali i na prethodnim razgovorima, kao i da će Savez za Srbiju odlučiti narednih dana o daljim koracima.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao da su predstavnici vlasti izrugivali i pravili farsu od sastanka i da u takvom ambijentu nije moguć dijalog.

Zelenović je po završetku dijaloga obavestio novinare da je SzS za to da se primeni zakon za promenu sastava REM, ne da ih vlast bira, kao i da je za to rok 15. septembar, ili će se ići u bojkot izbora.

Na pitanje kako je vlast reagovala, Zelenović je rekao da se oni nisu ni za "milimetar" pomerili, a na pitanje da li će SzS prisustvovati sledećem okruglom stolu rekao da "ovaj format ne daje rezultate".

Funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je da SzS traži da se "Aleksandar Vučić ne bavi politikom i da se REM promeni na nezakonit način, kao i da dovede svoje ljude u Radio televiziju Srbije".

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da je priloga o toj stranci daleko više u medijima tokom izborne kampanje on je odgovori da je to zato što je ta stranka "više radila nego opozicija".

Predstavnici vlasti naveli su da imaju volju za sve što je u skladu sa zakonom pa se zalažu da se formira skupštinski Nadzorni odbor koji bi pratio izbore i da se popune prazna mesta u REM.

On je rekao da će ta stranka učestvovati na narednom okrugom stolu, što su naveli i predstavnici Socijalističke partije Srbije.

Antonijević je najavio sledeće razgovore o izbornim uslova 5. i 9. septembra i kazao da današnji sastanak ne može da se nazove konstruktivnim.

Video materijal sa Okruglog stola dostupan na linku: https://beta.rs/betavideo

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.