AAA

POLITIKA | 25.08.2019 18:50 > 25.08 18:50

Francuska pozvala Zarifa na samit G7 u pokušaju da smanji tenzije


Francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit G7 u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas neimenovani francuski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da je odluka da Zarif bude pozvan na samit u francukom gradu Bijaricu usledila pošto su se lideri sedam najvećih svetskih privreda, medju kojima je i predsednik SAD Donald Tramp, sinoć okupili na večeri. 

Iznenadni dolazak Zarifa u Bijaric usledio je dva dana posle njegovog sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, domaćinom samita G7. 

Upitan da li je Bela kuća znala za dolazak Zarifa, zvaničnik je kazao da Francuska postupa samostalno, ali je naveo da su Makron i Tramp tokom jučerašnjeg dvočasovnog sastanka poduže razgovarali o Iranu. 

Francuski zvaničnik je rekao da se američka delegacija u Bijaricu neće sastati sa Zarifom i dodao da Francuska "saradjuje potpuno transparentno sa SAD i sa evropskim partnerima". 

Pošto je neočekivano došao na samit G7, Zarif se odmah uputio ka zgradi gde lideri sedam najvećih svetskih privreda debatuju o odnosu prema nuklearnim ambicijama Teherana. 

Francuski zvaničnik je kazao da se Zarif odmah po dolasku sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom.

Avion u kojem je Zarif bio poleteo je jutros iz Teherana i nekoliko sati kasnije sleteo na aerodrom u Bijaricu, koji je od petka zatvoren za sav saobraćaj koji nije povezan s dolaskom učesnika samita.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi napisao je ranije na Tviteru da je Zarif odleteo u Bijaric na poziv Le Drijana i dodao da se šef iranske diplomatije u Francuskoj neće sastati ni pregovarati s američkim zvaničnicima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.