AAA

POLITIKA | 05.09.2019 15:30 > 05.09 21:53

Na sastanku vlasti i opozicije na FPN najviše o finansiranju izborne kampanje


Na okruglom stolu o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu danas je najviše bilo reči o finansiranju izbornih kampanja, a prema navodima organizatora vlast je spremna da načini neke ustupke.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović medjutim kazao je da je tokom razgovara stekao utisak da je u Srbiji sve lepo a da je najveći problem opozicije i cilj da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne učestvuje u izbornoj kampanji na šta oni ne žele da pristanu.

On je kazao i da ne pristaju na predlog Liberalno-demokratske partije (LDP) o formiranju prelazne vlade na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, te da mogu da prihvate samo ono što je u skladu sa praksom, kako je naveo, demokratskih zemalja, odnosno zemalja Evropske unije.

Martinović je napomenuo i da opozicji ne valjaju zakoni koje su oni doneli dok su bili na vlasti, a da je jedino što se od tada promenilo to što ih narod ne želi i ne ukazuje im poverenje na izborima.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Djordje Milićević ocenio je da je dijalogu mesto u parlemntu gde je trebalo razgovarati o preporukama iz izveštaja Evropske komisije koje je vladajuća većina u parlamentu već počela da primenjue.

On je kazao i da deo opozcije koji nije došao na okrugli sto ne želi ni razgovor ni izbore jer su svesni kraha koji bi na njima doživeli.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da je tokom razgovora najviše bilo najviše reči o finansiranju izborne kampanje i da očekuje da u narednom periodu vlast učini konkretne korake.

On je rekao da je oko većine tačaka danas postojala saglasnost vlasti i opozicije i da je to pokazatelj pomaka, a da su predstavnici SNS tražili da im se kaže koji konkretno članovi zakona o finansiranju izborne kampanje treba da se menjaju.

Antonijević je rekao da, iako su mediji bili tema današnjeg razgovara, nije bilo dovoljno prostora da se o tome govori.

Najavio je da će sledeći sastanak da se održi 9. septembra i da će se razgovarati o biračkim spiskovima i izbornoj administraciji.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Djurić izjavio je da je žalosno da se u 21. veku govori o izbornom sistemu i dodao da je OEBS za izbore 2017. i 2018. godine dao niz objektivnih preporuka koje bi trebalo implementirati i istakao da ta stranka neće da se pridruži bojkotu parlamenta ni predstojećih izbora jer smatra da to ne rešava probleme.

On je istakao da će se u narednom periodu videti koliko preporuka je aktuelna vlast spremna da prihvati, kao i da se eventualni dogovor mora "ozakoniti".

Potpredsednik Gradjanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski kazao je da se boji da će rezultat okruglih stolova biti prihvatanje nekih manje važnih stvari i manjih ustupaka.

On je kazao je je još uvek najveći problem funkcionerska kampanja, odnosno da ne postoji shvatanje da onda kada funkcioneri preteruju sa svojim aktivnostima u periodu izborne kampanje to predstavlja kršenje medjunarodnih standarda i zakona Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Saša Šućurović rekao je da su i vlast i opozicija odgovorni za veoma loše izborne uslove i zakone.

On je rekao i da na bojkot izbora pozivaju upravo oni koji su same izborne zakone donosili, a da te zakone Srpska napredna stranka surovije sprovodi.
Na okrugli sto nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, jer, kako su ranije saopštili, taj format sastanka ne daje konkretne rezultate, kao ni predastavnici Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke.

Na sastanak su došli iz Pokreta slobodnih gradjana Petar Miletić, iz Nove stranke Zoran Živković, iz Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, iz Stranke moderne Srbije Vladimir Djurić, iz gradjanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski kao i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Vladajuću Srpsku naprednu stranku na okruglom stolu predstavljaju Aleksandar Martinović, Vladimir Djukanović i Veroljub Arsić, Socijlističku partiju Srbije Djordje Milićević, a Jedinstvenu Srbiju Života Sterčević, a na sastanak su došli i predsatvnici Socijaldemokratske partije Srbije.

Iz nevladinog sektora bili su Bojan Klačar iz CESID-a, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije i Raša Nedeljkov iz CRTE.
Antonijević: Bilo pomaka na temu finansiranja izborne kampanje
Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da je na okruglom stolu o izbornim uslovima najviše bilo reči o finansiranju izborne kampanje i da očekuje u narednom periodu da vlast učini konkretne korake.

On je novinarima ispred Fakulteta politčkih nauka rekao da je oko većine tačaka danas postojala saglasnost vlasti i opozicije i da je to pokazatelj pomaka.
Antonijević je rekao da su danas tema bili mediji, ali da nije bilo dovoljno prostora da se o tome govori.

Sledeći sastanak zakazan je za 9. septembar i razgovaraće se o biračkim spiskovima i izbornoj administraciji.
Jovanović (LDP): Predložio sam formiranje prelazne vlade jer je bojkot katastrofalan
Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) izjavio je danas da je odluka o bojkotu katastrofalna bez obzira na kontamirniranu političku atmosferu te da  formiranje prelazne vlade vidi kao rešenje.

On je novinarima ispred Fakulteta političkih nauka gde se vode razgovori o izbornim uslovima rekao da je na okruglom stolu predložio da formiranje prelazne i republičke i pokrajniske vlade.

Jovanović je rekao da se ne slaže sa izjavom ministra Ivicom Dačićem da u Srbiji nema političke krize i okolnosti zbog kojih treba praviti prelaznu vladu.

Prema njegovim rečima, vremena nema za promenu izbornog zakona pa je zato prelazna vlada rešenje, a o tom predlogu više ga interesuje mišljenje opozicije nego predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Voleo bih da čujem šta o tome misli Djilas, Dveri i DS koji je u tišinii stalno ćuti", rekao je Jovanović ali dodao i da je najveća odgovornost na Aleksandru Vučiću.

On je ponovio da on ne mora  biti u toj vladi,  ali i da neće učestvovati na izborima ako "budu ludnica".
Milićević (SPS): Deo opozicije nije ni za razgovore, ni za izbore, jer zna da ga čeka debakl
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Djordje Milićević izjavio je danas posle okruglog stola o izbornim uslovima da deo opozicije, koji nije došao,  ne interesuje ni razgovor ni izbori, jer je svestan izbornog debakla koji bi doživeo.
"Dobro je da razgovaramo, ali je potpuno logično da smo razgovor vodili u parlamentu i da su predstavnici pojedinih opozicionih stranaka prihvatili poziv predsednice parlamenta (Maje Gojković) da o ovim temama razgovaramo u parlamentu i da zajedno implementiramo ono što je navedeno u izveštaju Evropske komisije, a što mi već činimo", rekao je Milićević novinarima.

On je kazao da oni koji neće da učestvuju ni u razgovorima ni na izborima svesni su kraha koji bi doživeli i da njih ne interesuju mediji već samo da imaju svoje ljude u REM-u i RTS-u "što je krajnje nedopustivo i neprihvatljivo".

Milićević je istakao da je SPS za razgovor koji će poboljašati sve procese u Srbiji, a da bojkot nije dobar pravac.

"Ako imate program u koji narod veruje i u interesu je naroda i ako imate ljude kojima narod veruje, zašto se onda plašite izbora, čemu onda bojkot izbora", rekao je Milićević.


Živković napustio sastanak na FPN
Predsednik Nove stranke Zoran Živković napustio je današnji razgovor vlasti i opozicije o izborima na Fakultetu političkih nauka, jer, kako je izjavio novinarima, nema nikakvih pomaka.
Živković je rekao da se slaže sa vladajućom koalicijom da je birački spisak najmanji problem i dodao da je za njega najveći problem pristup medijima i finansiranje izborne kampanje.

Živković je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijeku Anu Brnabić da upute poziv OEBS-u koji bi kontrolisao izborni proces i uslove, od 10. septembra do dana izbora u Srbiji.

Onda će, kako je dodao, Nova stranka pozvati opoziciju da izadje na izbore.

--
Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas oko 15 časova počeo je četvrti okrugli sto vlasti i opozicije u okviru dijaloga o izborima, a tema će i ovog puta biti mediji i finansiranje izborne kampanje.

Na okrugli sto nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju jer kako su ranije saopštili taj format sastanka ne daje konkretne rezultate, kao i  da predstavnici vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta od zahteva ispune.

Na sastanak su došli iz Pokreta slobodnih gradjana Petar Miletić, iz Nove stranke Zoran Živković, iz Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, iz Stranke moderne Srbije Vladimir Djurić.

Vladajuću Srpsku naprednu stranku na okruglom stolu predstavljaju Aleksandar Martinović, Vladimir Djukanović, Veroljub Arsić, Socijlističku partiju Srbiju Djordje Milićević, a Jedinstvenu Srbiju Života Sterčević.

Sa Fakulteta političkih nauka su saopštili da je cilj okruglog stola "da se sačini pregled rešenja u ove dve oblasti oko kojih je postignuta saglasnost svih učesnika u dijalogu i koja bi mogla da se primene kao trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora".

Okrugli sto je zatvoren za javnost.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.