AAA

POLITIKA | 12.09.2019 13:05 > 12.09 13:05

Vučić sa papom: Cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, kome je preneo zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju Kosova, kao i za podršku evrointegracijama Srbije.

Kako je saopštilo Predsedništvo Srbije, Vučić je sa papom razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i medjunarodnoj saradnji.
Vučić je naglasio da je saradnja Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, kao i da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapredjuje odnose sa Svetom Stolicom, podsetivši da se naredne godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U razgovoru sa papom, Vučić je istakao i da odnose Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim medjnarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasledja i unapredjenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapredjenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasledja, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO, dodaje se u saopštenju.

Vučić je papi preneo da Srbija "izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju medjunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvodjenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", rekao je Vučić.

On je dodao da srpska strana "nastavlja konstruktivno zalaganje za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga, dok prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor".

Predsednik Srbije je papi Franji preneo i "iskrenu zahvalnost" zbog podrške koju Vatikan pruža evropskim integracijama Srbije.

"Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces", rekao je Vučić dodajući da je članstvo u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je dodao da nedavne posete pape Zapadnom Balkanu "predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region".

Vučić i papa Franja su razgovarali i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice, navodi se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.