AAA

POLITIKA | 15.09.2019 12:40 > 15.09 15:13

Vučić: Srbija nikada neće dozvoliti reviziju istorije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, zbog žrtava koje je podnela u borbi protiv fašizma, nikada neće dozvoliti reviziju istorije po kojoj će srpski narod naknadno biti proglašavan za sluge fašističkih agresora.

Na obeležavanju 75. godišnjice od početka operacije spašavanja savezičkih pilota u Drugom svetskom ratu, Vučić je rekao da u svetu postoji samo četiri naroda koji su, proporcionalno broju stanovnika, platili veću cenu slobode u tom sukobu i da će Srbi zbog toga ponosno nositi svoje ime.

On je naveo da su Srbi podigli ustanak u Drugom svetskom ratu ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini a da su svoje antifašističko opredeljenje pokazali ne samo kroz borbu partizanskih jedinica širom Jugoslavije, već i aktivnostima Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO) koja je i kroz misiju spasavanja savezničkih pilota iskazala svoj otpor okupatoru.

Vučić je naveo da su Srbi ponosni na činjenicu da su od početka sukoba sa nacistima uvek bili antifašistički orijentisani.

Danas je u Pranjanima obeležena 75. godišnjica Misije Halijard evakuacije oko 500 savezničkih pilota sa improvizovanog aerodroma koje su 1944. i 1945. godine spasili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije izdvojiti 158.000 evra da se uredi prostor na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bilo improvizovano letelište sa kojeg su saveznički avioni prevozili oborene pilote koje su spasili pripadnici JVuO, kako bi se to mesto pamtilo kao mesto herojstva, od velike važnosti za prijateljstvo srpskog i američkog naroda.

Obraćajući se odlazećem ambasadoru SAD Kajlu Skotu, Vučić je rekao da njihovi razgovori nisu uvek bili laki i prijatni, pre svega po pitanju Kosova, ali da su uvek bili otvoreni i zahvalio mu na svemu što je učinio na popravljanju odnosa dve zemlje.

On je rekao da Srbima u Republici Srpskoj, Krajišnicima i Srbima sa Kosova nije uvek prijatno kada se sete stava SAD u vreme jugoslovenske krize ali je poručio i Srbima da se zapitaju kako su došli u situaciju da im Amerika bude neprijatelj, posle tako veličanstvenog savezništva u svetskim ratovima.

"Jesmo li i mi negde pogrešili ili ćemo uvek biti bezgrešni? A za vas Amerikance, zapitajte se da li ste zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stali na neku drugu stranu, iz ne baš sasvim jasnih razloga", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija prvi put sada ima u američkoj Vladi partnera koji želi da je sasluša po najtežim pitanjima, čak i ako se po tim pitanjima nikada ne postigne dogovor.

"Ja neću da budem predsednik zemlje koja će imati Ameriku za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi i propadanja, hoćemo posao, puteve i da živimo bolje. I zato vas molim da taj naš vapaj razumete", rekao je on.

Američki ambasador Skot je rekao da je operacija spašavanja savezničkih pilota jedan od najsvetlijih primera hrabrosti u tom ratu jer su srpski seljaci svojom humanošću i saosećanjem pokazali heroizam bez premca, preuzimajući rizik na sebe i svoje porodice da bi pomogli saveznicima.

"SAD nikada neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda i Srba iz Pranjana. A uveren sam da to mogu reći i u ime ovde prisutnih saveznika iz Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Poljske... Neka nam sećanje na to junaštvo posluži kao blistavi primer za budućnost. Molimo se da ratne strahote nikada više ne dodirnu tlo Srbije. Živela Srbija i srpski narod", rekao je on.


Vučić: Srbija za poštovanje Dejtona, sve drugo ne bi vodilo u dobrom smeru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom novih programskih dokumenata Stranke demokratske akcije, da se Srbija zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i dogovora sva tri naroda koji žive u BiH.

"Svako drugo rešenje bez toga, plašim se, ne bi vodilo u najboljem smeru. Ne želim da dajem izjave na prečac, želim da detaljno pročitam ta programska dokumenta SDA. Nismo se mešali ni oko odluke o NATO pa nećemo na prečac ni oko ovoga", rekao je Vučić u Pranjanima.

On je rekao da mu se čini da je, ipak, reč o dokumentu koji je mnogo važniji nego što neki žele da ga predstave i da će se Srbija prema tome ozbiljno odnositi, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma.

Kongres SDA usvojio je ranije Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.Vučić: Neće biti intervencije policije u Rektoratu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da policija neće intervenisati u slučaju blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu i ocenio da je cela akcija i rezultat nemoći i želje organizatora da se policija uključi da bi posle mogli da kažu da je ugrožena autonomija univerziteta.

U izjavi novinarima u Pranjanima, Vučić je upitao zbog čega su učesnici tog protesta ušli u Rektorat "u kratkim gaćama" ako već toliko poštuju univerzitet i kako su i dalje studenti sa 30 godina.

"Zamislite da moja ćerka sa 17 godina protestuje u jaslicama. Imaš 30 godina a studiraš?! Trebalo je da završiš pre sedam godina. Još u tvoje vreme nije bilo ni vojske, možda je trebalo da završiš i pre osam godina", rekao je on.

On je rekao da mu je samo bitno da Rektorat funkcioniše a da učesnici protesta mogu da rade šta žele.

Govoreći o protestu protiv izvršitelja, Vučić je rekao da su Komoru javnih izvršitelja osnovali u januaru 2012. upravo predstavnici prethodne vlasti i da ne razume kako je aktuelna vlast za to kriva.

Odgovarajući na pitanje o odlasku Džona Boltona iz američke administracije, Vučić je rekao da se Srbima dopadao njegov stav o Kosovu dok je bio savetnik za nacionalnu bezbednost, ali da će razgovori sa američkom administracijom biti nastavljeni i da se nada će biti pronadjen zajednički imenitelj i sa SAD i sa Albancima, kako bi se obezbedio trajni mir.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.