AAA

POLITIKA | 15.09.2019 13:40 > 15.09 13:40

Marković (Jedan od pet miliona): Beogradski univerzitet nema kredibilitet ni autonomiju

Jedan od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Srdjan Marković izjavio je danas da se Beogradski univerzitet "otudjio", da nema kredibilitet da je očigledno izgubio autonomiju jer dozvoljava da vlast radi šta hoće na njemu".

Marković je za N1 rekao da ne želi još da iznose planove koliko će ostati zatvoreni u zgradu Rektorata, navodeći samo da će "reagovati taktički".
Napomenuo je da je protekla noć u zgradi Rektorata bila mirna, da su studenti tamo spavali po podovoma, u vrećama i šatorima, kao i da "čekaju da li će neko da dodje".

Studenti iz "1 od 5 miliona" u petak popodne počeli su blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu. Tvrde da ima više razloga za protest, ali kao glavni ističu doktorat ministra finansija Siniše Malog".

Marković je rekao da zaposleni koji sutra budu došli na posao u Rektorat neće moći da udju jer je "Rektorat pod blokadom", a kako je istakao ako policija bude ušla u Rektorat, za to će biti odgovorna rektorka.

On je negodovao jer rektorka (prof. dr Ivanka Popović) nije reagovala kada je u zgradu ušla druga grupa ljudi koju je, kako je naveo, poslala Srpska napredna stranka.

"Koja rektorka ćuti na napade na studente?", upitao je Marković.

On je kazao da za njih Rektorat nema nikakav legitimitet, niti Kolegijum Rektorata koji je osudio ovaj upad i najavio preduzimanje mera.

Marković je rekao i da su studente od petka posetili profesori, akademik Dušan Teodorović, glumac Branislav Trifunović i karikaturista Dušan Petričić.

"Gradjani dolaze da pruže podršku, ali najbitnije je da dolaze profesori sa različitih fakulteta i da studenti nisu sami. Ovo nije samo pitanje Univerziteta, već cele naše zajednice ako pokažemo da je plagiranje ok, onda je svaka prevara u ovoj državi ok, a ovde ima mnogo prevara koje oni pokušavaju da zataškaju", kazao je.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.