AAA

POLITIKA | 19.09.2019 10:30 > 19.09 14:35

Antonijević: Vlast dostavila dokument sa predloženim izmenama za bolje izborne uslove (VIDEO)

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da su učesnici dijaloga na FPN dobili dokument vladajućih Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u kojima su oni taksativno naveli izmene zakona i obaveze koje Vlada preuzima kako bi se poboljšali izborni uslovi.

"Postoje dva roka koja su data, šta može biti uradjeno za 30 i 60 dana, što govori o ozbiljnosti situacije", rekao je Antonijević.  

Antonijević je posle šestog sastanka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima novinarima rekao da će dokument biti dostavljen svima, bez obzira da li su učestvovali u okruglim stolovima ili su se u medjuvremenu "isključili".

"Ono što karakteriše ovaj dokument je to što se Vlada obavezuje i podseća ministarstva na obavezu sprovodjenja zakona koji postoje, što na neki način govori da je ocenjeno da se zakoni ne sprovode i da se pospešuje potpuno drugačiji rad ministarstva", rekao je Antonijević.
 
Rekao je da dokument predstavlja korak napred i pokazuje mogućnost da se zakoni izmene.

"Bilo je jasnih i  konkretnih obećanja i namera oko izmene zakona i oko funkcionerske kampanje", naveo je Antonijević.

Najavio je da će dokument biti izradjen do nedelje.
Učenici okruglog stola ocenili da su razgovori vlasti i opozicije postali konstruktivniji
Predstavnici pojedinih političkih stranka, koje su učestvovale na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima, ocenili su danas da je razgovor izmedju vlasti i opozicije postao konstruktivniji, te da ima nagoveštaja da se dodje do dogovora oko važnih stvari.

Rade Veljanovski iz Gradjanskog demokratskog foruma (GDF) naveo je da je današnji razgovor pokazao da postoji mogućnost da se dogovore oko važnih stvari, da su iz GDF-a bili skeptični oko obećanja vlasti, ali da do sledećeg skupa može da se očekuje dokument na kojem je sve to napisano i na kojem će stajati potpisi.

"Danas smo prvi put čuli da je vlast spremna da podrži predlog da se moraju razdvajati javni resursi od resursa političkih stranaka, te da ne smeju koristiti u političke svrhe, da kampanja ne sme da se ostvaruje u javnim preduzećima i institucijama sistema i da treba da prestane pritisak na zaposlene u javnim preduzećima da glasaju za predstavnike vlasti", naveo je Veljanovski.

On je ocenio da su neki raniji predlozi na okruglim stolovima predlagani ultimativno, te da su neki predstavnici opozicije kad njihovi predlozi nisu prihvaćeni, prestali da dolaze.

"Što vreme više odmiče nas je manje za okruglim stolom, a razgovor je sve konstruktivniji. Dobro je što je razgovor konstruktivniji, a nije dobro što je sve manje predstavnika opozicije", naveo je Veljanovski.  

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je najgora odluka koja može da se donese za Srbiju odluka o bojkotu izbora.

"Ideja da se bojkotuju izbori i sa druge strane stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da to prihvati je katastrofa", rekao je Jovanović i dodao da je na okruglom stolu puno važnog prihvaćeno, te da je SNS izašao sa nizom rešenja kojima pravi iskorak.

Poslanik Socijlističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović rekao je da postoji opšti zaključak da nakon današnjeg sastanka učesnici okruglog stola treba da podvuku crtu i kažu u kojima stvarima su saglasni, a u kojima nisu nisu i da to dostave organizatorima skupa do sledeće nedelje.

"Čuli smo dosta dobrih predloga od Cesida, Crte, Transparentonosti. Imali smo odličan materijal Konferencije gradova i opština. Mi iz SPS-a smo spremni da te predloge pretočimo u zakon i glasamo u Skupštini i unapredimo izborni proces", rekao je Obradović.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.