AAA

POLITIKA | 21.09.2019 15:05 > 21.09 15:05

Dobrosavljević: Nema brzog rešenja za Kosovo, potrebni strpljenje i zrelost

Predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Vladimir Dobrosavljević izjavio je da bi povratak za pregovarački sto i ukidanje taksi od 100 odsto, "koje je samoproglašeno Kosovo uvelo za robu iz centralne Srbije, bio gest dobre volje, ali da to neće biti glavni faktor razvoja odnosa Beograda i Prištine", saopštila je danas ta stranka.

"Da bi počeo proces rešavanja odnosa dva naroda, potrebno je mnogo više strpljenja i političke zrelosti sa obe strane. Važni su gestovi koji bi Srbima u južnoj pokrajini olakšali život, ali oni dugoročno neće presudno uticati na rešavanje srpsko-albanskog sukoba", rekao je Dobrosavljević ruskom portalu "EurAsia Daily".

Dobrosavljević je naveo da je predsedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću, kao i predsedniku SAD Donaldu Trampu, potrebna mala pobeda, nešto sa čime će moći da izadje pred birače i kaže da je na kraju uspeo da ne prizna nezavisnost Kosova u celini i da je nešto dobio u pregovorima.

"A činjenica da je ovo zapravo trgovina našom teritorijom i našim nacionalnim i državnim interesima je priča za neko drugo vreme i dimenziju", naveo je Dobrosavljević.

Dodao je da Vučić razume da vodeće zapadne zemlje, pre svega SAD, nisu spremne da uzmu u obzir državne i nacionalne interese Srbije na Balkanu.

"Zapad od devedesetih Srbiju shvata kao izvor problema i vrši stalni pritisak da bi je primorao da prizna Kosovo", rekao je Dobrosavljević.

Dobrosavljević je naveo da bi pojačanu pažnju predstavnika američke administracije na Zapadnom Balkanu trebalo posmatrati u kontekstu početka izborne kampanje u SAD.

"Administraciji Donalda Trampa su na kraju prvog mandata potrebne pobede na polju spoljne politike. Tramp bi želeo da se kandiduje za drugi mandat posle niza neuspešnih odluka u kojima su SAD učestvovale na Bliskom i Dalekom istoku, kao i blizu granica Rusije", rekao je Dobrosavljević.

Predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke je naveo da Trampova administracija smatra da je u ovom trenutku najlakše rešiti pitanje Kosova i Metohije i tako dobiti političke poene.

"Ovo mišljenje zasniva se prevashodno na slabostima režima u Beogradu i Prištini i njihovoj zavisnosti od američke administracije", smatra Dobrosavljević.

Dobrosavljević je istakao da je pitanje Kosova teško rešiti tokom mandata jedne administracije, bez obzira da li je reč o administracijama vodećih država sveta ili o aktuelnim vlastima Srbije i na samoproglašenom Kosovu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.