AAA

POLITIKA | 21.09.2019 16:00 > 21.09 16:04

Vučić: Zabrinut sam ali pozivam Srbe iz RS da pokažu punu uzdržanost povodom Deklaracije SDA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe iz Republike Srpske na "punu uzdržanost" povodom Deklaracije SDA o Republici BiH, navodeći da bi "bilo kakav sukob značio kraj dobre budućnosti za sve nas".

On je posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz RS pozvao na poštovanje Dejtonskog sporazuma i poretka u BiH koji je njime uspostavljen, i na smirivanje tenzija koje su izazvane usvajanjem sporne deklaracije.

"Pozivamo Milorada Dodika, Željku Cvijanović, sve naše ljude iz RS da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno već u skladu sa interesima RS, Srbije a rekao bih i u skladu sa interesima BiH jer moramo da damo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost", kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, predstavnici RS su na današnjem sastanku izneli jedinstven stav protiv sadržaja te deklaracije i još nekoliko dokumenata koji su doneti.

"Svi iz Republike Srpske su saglasni o opstanku RS, imaju veoma negativan odnos prema deklaraciji kao i odnos poštovanja prema Srbiji i želju za najbližim vezama sa Srbijom. Zabrinut sam jer sam danas slušao zabrinute ljude, ali ono što će biti politika Srbije jeste razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti a Srbija će biti uz svoj narod", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da je siguran da ideje iznete u Deklaraciji SDA o Republici BiH "nisu samo" ideje jednog naroda i njegovih političkih predstavnika, "već i dela medjunarodne zajednice koja bi volela da to vidi ako može da prodje uz saglasnost Srba i Hrvata".

"Mi poštujemo postojanje BiH, dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda u BiH. Ta pozicija Srbije je nepromenjiva. Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma je garant njegovog sprovodjenja, dužna je da čuva poredak uspostavljen tim sporazumom, ali i obavezna da iznese svoj sud, mišljenje ili reakciju u slučaju kršenja tog poretka", rekao je Vučić.

On je ponovio da se Dejtonski sporazum može menjati "samo dogovorom sva tri naroda u BiH a ne nametanjem volje jednog naroda drugima" i dodao da u Srbiji postoji opredeljenje za "strateški" dijalog sa Bošnjacima.

Vučić je najavio da će u okviru nastavka pružanja podrške Republici Srpskoj, jedan manji pogon fabrike u vlasništvu države Srbije biti otvoren u Drvaru, što će kako je rekao, omogućiti zapošljavanje oko 100 ljudi.

Dodao je da je "sa oduševljenjem" prihvatio inicijativu Milorada Dodika za formiranje jedinstvene srpske dijaspore u regionu koja kako je rekao, "neće biti omedjena teritorijalnim pitanjima koja su na različite načine rešavana prethodnih 100 i više godina".
Sutra ću podneti ostavku ako mi garantuju da će postići sporazum da Kosovo bude kao Hongkong
Vučić je izjavio da je spreman da "sutra" podnese ostavku ako dobije garancije da neko može da sprovede u delo predlog rešenja za Kosovo koga je izneo bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica a koji podrazumeva da južna pokrajina dobije status sličan onom koji ima Hongkong u Kini.

Obraćajući se novinarima u Beogradu posle sastanka sa zvaničnicima RS, Vučić je upitao da li taj predlog bivšeg premijera podrazumeva da "iznajmimo teritoriju na 100 godina".

"A ko će to da prihvati od Albanaca? Što im to tad niste rekli i proveli u delo? U vreme kada je Koštunica bio predsednik imali smo pogrom Srba na Kosovu a dok je bio premijer proglašena je nezavisnost. Šta je tad bila naša reakcija, Hongkong ili saopštenje? Hajde da prekinemo da pričamo bajke o sebi, da se ne ponašamo kao da smo najveća sila na svetu, da ne pričamo gluposti i menjamo teze svakog dana jer nam se svidja sve osim istine", rekao je Vučić.

On je ocenio da je situacija na Kosovu i Metohiji "mnogo komplikovanija i teža" nego što neki žele da prikažu javnosti, pozivajući se na kako je naveo, "lažne primere" poput Kipra ili Hongkonga.

"U Hongokongu žive Kinezi a na Kosvu 93 odsto stanovništva čine Albanci a ne Srbi. Pokažite mi kako ćete ubediti Albance da to prihvate. Kažite ljudima šta je istina pa da u tim okvirima pokušamo nešto da uradimo. Ja nisam u stanju da napravim Hongkong zato što znam da su to gluposti. Nama je potreban realan, državotvorni pristup rešavanju tih problema a ne lupetanja svih vrsta", rekao je Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.