AAA

POLITIKA | 22.09.2019 15:15 > 22.09 16:37

Rektorka osudila upad predstavnika vladajuće stranke u Rektorat. Studenti: Pregovori počinju sutra

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović osudila je danas upad aktivista Srpske napredne stranke u zgradu Rektorata od pre nekoliko dana navodeći da je time narušena autonomija univerziteta i navela da podržava studente koji brane autonomiju.

U saopštenju se navodi da je pregledom video materijala koji su dostavili studenti u blokadi Rektorata, ustanovljeno da postoje dokazi da je upetak, 13.09.2019. godine u zgradu Rektorata ušla grupa aktivista vladajuće stranke.

"Ovaj dogadjaj je u direktnoj suprotnosti sa članom 9 Statuta UB, koji jasno definiše da na 'Univerzitetu nije dozvoljeno organizovanje ili delovanje političkih stranaka, niti održavanje skupova ili na drugi način delovanja koji imaju u osnovi političke ili stranačke ciljeve' ", navodi se u saopštenju rektorke.

Dodaje i da podržavaju sve studente Univerziteta u Beogradu koji se zalažu za ostvarivanje njegove autonomije i njegovo slobodno delovanje, a osudjuju postupke aktivista vladajuće stranke koji su ugrozili njegovu autonomiju.

Mila Jovanović: Podrška rektorke studentima otvara vrata za pregovore

Podrška koju su studenti u blokadi dobili od rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović za svoju borbu za autonomiju univerziteta i osuda koju je uputila zbog upada vladajuće stranke u Rektorat otvaraju vrata za pregovore koji će početi u sutra, izjavila je danas studentkinja Mila Jovanović.

"Mi smatramo da je ovo jedna pobeda i da su rektorka i rektorat pokazali da žele da zaštite autonomiju Beogradskog univerziteta", rekla je agenciji Beta Jovanović, jedna od studentkinja koja Rektorat drži u blokadi već nekoliko dana tražeći ostavku ministra finansija Siniše Malog zbog plagiranja doktorata.

Ona je rekla da su studenti ukoliko bude rektorka imala ikakvih problema zbog saopštenja spremni da stanu uz nju i da je zaštite kao što blokadom čuvaju univerzitet.

"Ovo jeste pobede i važan korak, ali mi iz blokade ne izlazimo. Ovo su samo otvorena vrata da možemo udjemo u dalje pregovore oko naših zahteva vezanih za blokadu i možemo ovde da sednemo sa rektorkom sutra i pregovaramo", rekla je Jovanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.