AAA

POLITIKA | 23.09.2019 12:50 > 23.09 12:50

SRS: Novi Sad mora da izdvoji više sredstava za stipendiranje darovitih studenata i mladih naučnika

Srpska radikalna stranka (SRS) kritikovala je danas odluku gradskih vlasti Novog Sada da u finansiranju Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika lokalnog Univerziteta učestvuju sa svega deset stipendija.

"Odluka da Grad Novi Sad učestvuje u finansiranju Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu sa svega deset stipendija na godišnjem nivou je poražavajuća i neozbiljna za opštinu koja ima najveći budžet po glavi stanovnika 30 milijardi dinara godišnje na raspolaganju i koja svake godine iskazuje suficit u visini od pet-šest milijardi dinara", navela je ta stranka.
Odbornica radikala u Skupštini Novog Sada Marina Nedeljković je navela da se grad obavezao da ove školske godine finansira svega deset stipendija u mesečnom iznosu od "simboličnih 17.000 dinara" i to u prirodno-matematičkoj, tehničkoj, poljoprivrednoj, tehnološkoj, medicinskoj, ekonomskoj, pravnoj, humanističkoj i oblasti interdisciplinarne nauke.

"Zar ne mislite da u svakoj od ovih oblasti možemo pronaći i stipendirati bar po deset izvanrednih studenata koji svojim zalaganjem, radom i prosekom to i zaslužuju? Očekivali smo daleko veća sredstva za ovu namenu i smatramo da je za univerzitetski centar koji broji preko 60.000 studenata i naučnih radnika, kao što je to Novi Sad, ovakva politika prema naučnoj zajednici i darovitim studentima u najmanju ruku neozbiljna", rekla je Marina Nedeljković.

Ta stranka je ukazala da na teritoriji Novog Sada ne postoji nijedan istraživački centar koji se bavi proučavanjima u oblasti humanističkih nauka i naučnih disciplina."Postavljamo pitanje gde da zaposlimo sve one stručnjake i doktorande iz domena humanističkih nauka koji se ozbiljno bave istraživanjima i imaju radove objavljenje u renomiranim domaćim i svetskim časopisima, imajući u vidu da se od naredne, 2020. godine, prelazi sa projektnog na institucionalno finansiranje nauke na univerzitetima?", upitala je Nedeljković.

Ona je ocenila da grad Novi Sad mora daleko ozbiljnije da shvati politiku prema studentskoj i naučnoj zajednici, ako ima nameru da zadrži status univerzitetskog grada i opravda poverenje svih mladih ljudi koji su odlučili da upravo u tom gradu stiču svoje visoko obrazovanje.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.