AAA

POLITIKA | 23.09.2019 13:40 > 23.09 13:58

DJB: Pretnja bojkotom mora da se uozbilji

Pokret "Dosta je bilo" (DJB) saopštio je danas da, da bi pretnja bojkotom uspela, cela kamapanja za fer i poštene izbore bi morala da se uozbilji. Cilj kampanje nije bojkot, već fer i pošteni izbori naveli su iz ovog pokreta.

"EU nam nije saveznik u toj borbi. EU je očigledan saveznik vlasti. Jedini saveznik su građani Srbije. Zadatak nam je da gradjane Srbije ubedimo da su zahtevi koje ističemo fer, realni, ostvarivi i u interesu građana, a ne samo još jedna jalova predstava" navode iz DJB.

Oni navode da je potrebno fokus kamanje usmeriti na zaheteve za fer i poštenim izborima i da "u fokusu ne mogu biti ni Vučić, ni Vesić, ni kupljene diplome, ni kocke, jer to liči gradjanima na politička prepucavanja".

DJB smatra da zahtevi moraju biti kratki, razumni, fer, razumljivi i prihvatljivi svim gradjanima Srbije, uključujući i gradjane koji ne glasaju za opoziciju, kao i da bi opozicioni lideri trebalo da prestanu da se guraju na čelo protesta i da se sidju sa govornice, a da bi proteste trebalo da vode ugledni gradjani bez političkih ambicija.
Ovaj pokret navodi i da je neophodno odrediti prag uspešnosti bojkota, organizovati se i izboriti da ostvarimo taj cilj.

"Dosta je bilo" smatra da bi se trebalo ograditi od stranaka koje sebe zovu opozicijom, a koje koketiraju sa vlašću. "Tu spadaju LDP, Liga, SRS, DSS, Šapić, POKS i mnogi 'desničarski' pokreti" navodi DJB.

Velika lista zahteva zvuči neozbiljno i više liči na izgovor, nego na iskrenu želju da dođemo do fer i poštenih izbora. Zahtevi moraju biti takvi da ih svi gradjani Srbije bez obzira na to kako glasaju, prihvate kao ozbiljne i poželjne. Npr. zahtev da vlast prihvati tehničku vladu do izbora velikom broju građana zvuči kao pokušaj da se do vlasti dođe bez izbora i ocenjuju ga kao potpuno nerealan. Zahtevi moraju da budu realni.

DJB smatra da prava opozicija treba da postavi cilj da kamanja za bojkot obori izlaznost na ispod 40 odsto.

"Da bismo ovo ostvarili, moramo imati jasan plan kontrole izbora na biračkim mestima bez ozbira na činjenicu da ih bojkotujemo, kako bismo sprečili vlast da manipuliše rezultatima bojkotovanih izbora, prevarama podiže izlaznost i prevodi stranke koje ne mogu da predju cenzus preko cenzusa (LDP, Liga, SRS, DSS, Šapić, POKS i drugi)" ocenjuju u DJB.

Pokret navodi svoja "četiri jednostavna, svim glasačima prihvatljiva zahteva".

Prvi je fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije.

Kao drugi navode sredjivanje biračkih spiskova, a treći je snimanje biračkih kutija, a ne birača.

Četvrti zahtev je neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora koji podrazumeva i da svi gradjani preko interneta nakon izbora provere da li je zabeleženo da su glasali (a oni koji nisu glasali da provere da li je možda neko glasao umesto njih) i istinska, neograničena kontrola biračkog materijala kroz zajednički rad RIK-a i izbornih listi kako bi se odmah, na licu mesta, zajednički konstatovale nepravilnosti u džakovima i glasanje mrtvih i ljudi koji žive u inostranstvu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.