AAA

POLITIKA | 02.10.2019 18:00 > 02.10 18:00

Udruženje 'Jedan od pet miliona' osudio napade na 'one koji se usudjuju da slobodno misle'


Studenti iz Udruženja "Jedan od pet miliona" su danas osudili  napade na rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović i prodekana Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, profesora Rašu Karapandžu i druge profesore koji se, kako su istakli, "usuduju da slobodno misle".

U saopštenju tog udruženja navedeno je da su Popović, Karapandža i Sinani podržali zahteve studenata tokom njihove blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu, a usledili su "verbalni napadi funkcionera Srpske napredne stranke, ali i napadi režimskih medija" na njiih.

Studenti su oštro osudili ocene novinara Milomira Marića na televiziji "Hepi" i ocenili da je to "jedan od primera kako vlast vrši medijsku hajku i isključivo negativnu propagandu nad svima koji misle drugačije".

"Ovakvo ponašanje vlasti koja kontroliše i toleriše govor mržnje na nacionalnoj frekvenciji, jeste dokaz svih pritisaka režima na Univerzitet i pokušaja da se zaplaše oni koji treba da donesu odluku o doktoratu ministra finansija i bivšeg gradonačelnika" Siniše Malog, piše u saopštenju.

Ocenili su da su reči Marića, poslanika Marjana Rističevića i drugih funkcionera Srpske napredne stranke, kao i "tabloidni napadi na profesora Rašu Karapandžu", dokaz da "pritisci na profesore Univerziteta u Beogradu postoje".

"Upravo zbog tih pritisaka mnogi profesori, a i studenti ćute. Zbog njih Fakultet organizacionih nauka nije mogao godinama da oformi komisiju, a njegovi profesori nisu imali hrabrosti da kritikuju i ceo proces ovoliko traje" povodom spornog ministrovog doktorata, ocenilo je Udruženje.

Oni su naveli da su zbog "tih pritisaka blokirali Univerzitet s ciljem da odbrane njegovu autonomiju".

"Mi, studenti, stajemo u odbranu svih profesora i akademskih gradjana koji su imali hrabrosti da izadju iz senke i stanu u odbranu Univerziteta u Beogradu", piše u saopštenju Udruženja "Jedan od pet miliona".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.