AAA

POLITIKA | 07.10.2019 16:15 > 07.10 18:02

Vučić: Veliko poverenje izmedju Srbije i Turske. Erdogan: Turska želi da pomogne zemljama regiona (VIDEO)


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izmedju Turske i Srbije postignuto veliko poverenje i ocenio da su odnosi dve zemlje danas "možda i najbolji u savremenoj istoriji".

Obraćajući se novinarima posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Palati Srbija u Beogradu, Vučić je ocenio da kada dve države imaju dobre odnose, onda "uvek imamo mir".

"Kralj Aleksandar je rekao da smo mi završili svoje sukobe sa Turcima i da od sada sa njima hoćemo da gradimo samo mir i najbolje odnose. Siguran sam da ćemo kroz mir raditi sve samo na dobrobit turskog i srpskog naroda i svih gradjana Srbije", kazao je Vučić.

On je naveo da je osnovni politički projekat na kom Beograd radi sa Ankarom, obezbedjivanje mira i stabilnosti na celom Balkanu.

"Radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana, sutra ćemo prisustvovati početku radova na deonici autoputa Beograd Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače u dužini od 19 kilometara. To su radovi velike vrednosti, oko 225 miliona evra. To bi dramatično povezalo Bošnjake i Srbe, Srbe i Srbe, Sarajevo i Beograd, Beograd i Banjaluku. I Srbija i Balkan izgledaće mnogo drugačije kada to budemo završili", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da je trgovinska razmena dve zemlje u prvih osam meseci ove godine veća za 13 odsto nego 2018. godine.

"Konstatovali smo da smo napravili značajan napredak u ekonomskoj saradnji. Kada smo se ovde sreli prvi put, razmena je bila nešto veća od 800 miliona evra a već krajem 2018. godine dostigla je milijardu i 84 miliona evra. U prethodnih deset godina srpski izvoz u Tursku je uvećan za 7,8 puta, naravno povećan je i uvoz iz Turske i iznosi više od 500 miliona evra", kazao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost turskim investitorima u Srbiji, navodeći da su već otvorili ili otvaraju šest fabrika u Srbiji a da je sedma kako je rekao, "na putu".

"Te fabrike su otvorene od Kragujevca do Malog Zvornika i Vladičinog Hana, dramatično su pomogli razvoju sredina koje uglavnom nisu urbane i gde još ima dosta nezaposlenih ljudi", rekao je Vučić.

Dodao je da će poseban akcenat biti na podizanju infrastrukture u kako je rekao, Sandžaku ili Raškoj oblasti.

"Nešto radimo sami a dobar deo u saradnji sa Turskom. Najvažnija je deonica Novi Pazar Sjenica, koja košta oko 24 miliona evra. Hoćemo da se Bošnjaci osećaju kao svi gradjani ove zemlje", kazao je Vučić.  

Izrazio je očekivanje da će u oblasti odbrane biti ostvaren "veliki napredak" u bilateralnoj saradnji, navodeći da je Srbija pokazala interesovanje za kupovinu odredjenog oružja i opreme iz Turske, ali i za transfer tehnologija kroz saradnju preduzeća odbrambene industrije.

Erdogan: Turska želi da pomogne zemljama regiona da ostave probleme iza sebe
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Beogradu da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost i doborbit Balkana i da Ankara podržava evroatlantski smer regiona i pokušava da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da prevazidju probleme.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Erdogan je rekao da će auto-put Beograd-Sarajevo za koji će sutra biti položen kamen-temeljac, biti "novi most mira koji će povezivati region" i da predstavlja "značajnu poruku za ceo region".

"Ono o čemu mi govorimo jesu prekretnice i ključne stvari za Balkan: Da se obezbedi mir i blagostanje i sve što će imati pozitivan uticaj na Balkan, da ne bude više borbi, nego samo mir. To su mostovi medju srcima, biće samo osmeha dok se bude putovalo preko tih mostova", kazao je Erdogan.

On je naveo da je danas imao "plodne razgovore" i s Vučićem "u četiri oka" i na sastanku Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i dodao da su zalaganja njegovog domaćina imala "veliki uticaj" da razgovori budu plodonosni.

Erdogan je rekao da danas potpisanih devet sporazuma pokazuje "koliko je plodan bio sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske".

"Potpisivanje važnih dokumenata dodatno je ojačalo ugovorne osnove naših odnosa. Naša saradnja je dostigla izuzetan nivo, za šta velike zasluge ima predsednik Vučić", kazao je turski lider.

On je rekao da dve zemlje nastoje da još više unaprede saradnja u oblasti bezbednosti, odbrane, obrazovanja, nauke, kulture, industrije, tehnologije, saobraćaja.

Erdogan je naveo da su danas na Srpsko-turskom poslovnom forumu u Beogradu privrednici koji su "napravili mogućnosti zapošljavanja u raznim regionima Srbije" i ponovo zahvalio Vučiću za podršku koju im je pružio.

"Naši investitori dodaju nove investicione aktivnosti postojećim, želeo bih da vidim nove investicije u Srbiji", podvukao je Erdogan.

Naveo je da će sutra, u utorak, drugog i poslednjeg dana njegove posete, biti otvoreno šest turskih fabrika u Srbiji, koje će proizvoditi automobilske delove, gume, tekstil, i biće postavljen kamen-temeljac za izgradnju još jedne fabrike.

Erdogan je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje prevazišla milijardu dolara i da će revidirani sporazum Srbije i Turske o slobodnoj trgovini koji je u junu stupio na snagu, osigurati da "ta cifra bude znatno viša".

"S Vučićem sam postavio cilj od dve milijarde dolara kratkoročno i pet milijardi dolara dugoročno", kazao je Erdogan.

Dodao je da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) preduzela 257 projektnih aktivnosti ukupne vrednosti veće od 30 miliona dolara.

Predsednik Turske je kazao i da je doneta odluka o otvaranju generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru.

On je još jednom zahvalio Vučiću za podršku koju mu je pružio u vreme pokušaja puča u Turskoj jula 2016. godine, rekavši da "tu podršku ne može da zaboravi".

Erdogan je danas počeo dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje je održan drugi sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a sledi Srpsko-turski poslovni forum.

Erdogan i Vučić će se sutra sastati s članovima Predsedništva BiH, Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem, a potom će u Sremskoj Rači položiti kamen-temeljac za auto-put Beograd–Sarajevo.

Vučić: Erdogan doneo velike promene u regionu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doneo velike promene u regionu, i da daje veliki doprinos obnovi infrastrukture u Srbiji.

Otvarajući Srpsko-turskog poslovnog foruma, u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije Turske na čelu s Erdoganom, Vučić je danas rekao da je zahvalan gostu i investitorima iz Turske što ulažu u mestima gde drugi investitori nisu želeli, kao što su Lebane, Vladičin Han, Krupanj, Mali Zvornik, Leskovac.

Vučić je pozvao turske investitore da dodju u još većem broju u Srbiju, posebno da ulažu u banjski turizam, a privrednike Srbije da ulažu u Turskoj i "traže šansu" na tom tržištu.

"Daću sve od sebe da odnos gradjana Srbije prema turskim investorima bude još bolji", rekao je Vučić.

Erdogan je na otvaranju poslovnog foruma kazao da su prethodne godine dale "izuzetan zamah" u bilateralnim odnosima, a saradnja Srbije i Turske prošle godine podignuta na viši nivo održavanjem prvog sastanka Visokog saveta za saradnju.

"Imamo čvrste veze prijateljstva sa Srbijom, a sada smo počeli da ubiramo plodove naših zalaganja: Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. koji je prošle godine revidiran, stupio je na snagu u junu", naveo je Erdogan.

"Nadamo se da će zahvaljujući tom sporazumu biti uvećan nivo razmene u oblasti telekomunikacija, finasija, saobraćaja, elektronske trgovine, poljoprivrede", rekao je on.

Erdogan je kazao da su u usponu i trgovina dve zemlje i turske investicije u Srbiju uz 8.000 zaposlenih u tekstilnoj, mašinskoj i auto-industriji, bankarstvu, turizmu.

"Turske investicije u Srbiju su od milion dolara 2011. godine napravile ogroman skok i dostigle 200 miliona dolara 2018. godine. Razmena od 2010. godine porasla je 200 odsto. U 2018. godini dostigla je rekordnih 1,2 milijarde dolara, u prvih osam meseci 2019. bila je 890 miliona dolara. Ciljamo da tu cifru dovedemo do dve milijarde kratkoročno i do pet milijardi dolara dugoročno", rekao je turski lider.

Erdogan je kazao da će sutra biti otvareno šest turskih fabrika u Srbiji i da će biti položen kamen temeljac za još jednu fabriku.

"Sutra ćemo početi i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i postaviti kamen temeljac za most. To je mirovni projekat u svim aspektima", ocenio je Erdogan.

Dodao je da se Vučić "brine o svim problemima s kojima se turske kompanije suočavaju u Srbiji" i zahvalio mu za podršku.

Erdogan je ocenio da je "zajednička vizija Turske i Srbije velika prilika za region" i pozvao privrednike dve zemlje da dalje jačaju saradnju.

"Zajedno s predsednikom Vučićem spremni smo da pružimo svaku vrstu podrške, zamolio bih poslovne ljude da razviju projekte koji će nam pomoći da iskoristimo kapacitete", naveo je Erdogan.

Srbija i Turska imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, a prošle godine robna razmena je dostigla skoro 1,1 milijardu evra, a očekuje se da će ove godine premašiti 1,2 milijarde.

Od 2010. godine robna razmena dve zemlje uvećana je 4,5 puta.
 
Srpske firme u Tursku najviše izvoze auto delove, a uvoze tekstil i voće.

Od 2010. do 2018. godine turske investicije u Srbiji iznosile su 135,1 milion evra, a najviše ih je bilo u tekstilnu i auto-industriju, kao i u mašinski i prehrambeni sektor.

U Srbiji posluje oko 500 preduzeće gde je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Srbija i Turska imaju dobru saradnju u izgradnji puteva, a najznačajniji projekat je izgradnje autoputa Beograd–Sarajevo.

U Srbiju dolazi sve više turskih turista, a prošle godine bilo ih je 97.000.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.