AAA

POLITIKA | 07.10.2019 16:30 > 07.10 16:41

DW: Kucnuo čas realne politike na Kosovu


Na kosovskim izborima pobedile su dve sasvim suprotne opozicione stranke koje moraju da s mrtve tačke pokrenu težak dijalog sa Srbijom, ocenila je urednica Dojče velea na albanskom jeziku, Vilma Filjaj-Balvora, ističući da je na Kosovu "kucnuo čas realne politike". Uz ocenu da su Demokratska partija Kosova (PDK) predsednika Hašima Tačija i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) premijera Ramuša Haradinaja dva velika gubitnika izbora, DW dodaje da su obojica bivši komandanti OVK koji su od kraja rata 1999. godine naizmenično bili na vlasti, ali nisu našli ubedljivo rešenje za ozbiljne probleme i nisu napravili veliki skok u normalizaciji odnosa sa Srbijom koja i dalje ne priznaje nezavisnost svoje bivše pokrajine.

Razočarani birači sada žele zaokret: opozicione stranke Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (LDK) dobile su po više od 25 odsto glasova, dodaje DW.

Vrlo tesna pobeda levog pokreta Samoopredeljenje nad konzervativno-liberalnom strankom LDK pokazuje koliko je kosovsko društvo podeljeno i u pogledu pregovora sa Srbijom.

Dok se LDK tradicionalno zalaže za pacifističko-diplomatski kurs svog preminulog lidera Ibrahima Rugove, Samoopredeljenje pod Aljbinom Kurtijem oduvek je bilo protiv kompromisa, navodi DW.
Ako se buduća vlada bude sastojala od koalicije Samoopredeljenja i LDK, pregovori s Beogradom biće posebno teški. Štaviše, upitno je da li bi Beograd uopšte seo za pregovarački sto sa Aljbinom Kurtijem.

DW podseća da je Kurti, jedna od vodećih figura studentskog pokreta protiv srpske politike na Kosovu devedesetih, u martu 2000. u Srbiji osudjen na 15 godina zatvora zbog pripadništva terorističkoj grupi i da je oslobodjen tek nakon smene vlasti u Beogradu i posle medjunarodnog pritiska.

Radikalnim tezama: protiv medjunarodnog prisustva na Kosovu, za politiku samoopredeljenja, protiv bilo kakvog kompromisa u dijalogu sa Srbijom, pa čak i ujedinjenjem albanskih teritorija, Kuritjeva stranka privlačila je sve više razočaranih birača. Takodje je privlačila pažnju medija u zemlji i inostranstvu, i zbog žestokih i ponekad nasilnih protesta protiv politike vlade u Prištini, korupcije i uopšte loše situacije na Kosovu.

Aljbin Kurti (44) smatra se nepodmitljivim političkim pobunjenikom. Istovremeno, uspeo je da se u inostranstvu predstavi kao intelektualac, harizmatičan i iskusan političar. To što "spajanje albanskih teritorija", o kojem je nekada govorio, sada za njega više nije na dnevnom redu – čak ni u predizbornoj kampanji – govori o njegovom novom realizmu.

Kako navodi DW, Kurti je suočen s herkulovskim zadatkom: ne sme da razočara svoje birače, ali istovremeno su neophodni teški kompromisi s beogradskim liderima, uz medjunarodno posredovanje. 

Tu bi naročito mogla da mu pomogne koalicija sa LDK. Ta umerena stranka prilagodila se duhu vremena i poslala u izbornu trku Vjosu Osmani, samouverenu i iskrenu 38-godišnju advokaticu koju su birači odlično prihvatili,  a ona bi mogla da igra važnu ulogu u dijalogu s Beogradom.

Pored toga, i LDK i Samoopredeljenje odbacili su ideju o promeni granica što je verovatno doprinelo izbornom uspehu te dve opozicione stranke.

Dvoje mladih političara, Kurti i Osmani, imaju potencijal da se jednom drugom približe kako bi kosovsko društvo pripremili za neophodne kompromise.

Na Kosovu je kucnuo čas realne politike: sporazum ne samo sa Srbijom, već i unutar Kosova od suštinske je važnosti za sigurnu i mirnu budućnost zemlje, imajući u vidu i približavanje Evropskoj uniji, zakljućila je urednica DW na labanskom jeziku Vilma Filjaj-Balvora.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.