AAA

POLITIKA | 07.10.2019 17:50 > 07.10 17:50

Borel: Sporazum Srbije i Kosova prioritet, status kvo neodrživ

Kandidat za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je postizanje sporazuma Srbije i Kosova biti njegov prioritet.

Na saslušanju pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Borel je rekao da je status kvo na Kosovu neodrživ i da se tom pitanju treba posvetiti sa više pažnje.

Na pitanja poslanika kako će se angažovati po pitanju Kosova, budući da dolazi iz Španije koja nije priznala njegovu nezavisnost, Borel je podsetio da je pitanje priznavanja u nadležnosti zemalja članica.

"Mi se razlikujemo po pitanju priznavanja Kosova, ali smo ujedinjeni u angažovanju, a jedno je jasno Kosovo i Srbija moraju da pronadju rešenje. To je najvažnije i učiniću sve što je u mojoj moći da ispunim taj prioritet", rekao je Borel.

On je dodao da će njegovo prvo putovanje na novoj funkciji biti Priština.

Na pitanje da li će raditi na tome da ubedi špansku vladu da prizna Kosovo, Borel je rekao da nije toliko važno šta misli Španija jer dok Rusija i Kina, ne priznaju Kosovo ono neće postati čalncia UN.

"Moraćemo naporno da radimo na tome da se razgovori nastave. Kosovo mora da povuče odluku o taksama, a Srbija mora da se angažuje u punom, dubokom i iskrenom dijalogu", rekao je naglasivši da je "status kvo neodrživ" i da dijalog predugo traje.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.