AAA

POLITIKA | 09.10.2019 16:15 > 09.10 17:34

Jeremić: SZS bojkotuje današnje razgovore u Skupštini Srbije izmedju vlasti i opozicije


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić počeo je danas u Čačku kampanju bojkota predstojećih izbora opozicionih stranka okupljenih u Savezu za Srbiju (SZS) i kazao je da oni bojkotuje današnje razgovore u Skupštini Srbije izmedju vlasti i opozicije, na kojima učestvuju i visoki predstvnici Evropske unije (EU) "jer više nema šta da se razgovara o izborima".

"Predstavnicima EU koji danas učestvuju u razgovorima u Skupštini Srbije rekli smo da smo otvoreni za razgovore sa njima u budućnosti i pozdravili njihove dobre namere da pomognu u prevazilaženju postojeće krize izmedju vlasti i opozicije, ali smo istakli da sa vlastima sada nemamo šta da razgovaramo o izborima", kazao je Jeremić.

On je ocenio da ne očekuje da će danas u Skupštini Srbije biti "napravljen bilo kakav progres, kao št nije napravljen ni na razgovorima sa predstavnicima vlasti na Fakultetu političkih nauka prethodnih meseci".

Jeremić je istakao da je glavna aktivnost stranka SZS kampanja za bojkot izbora, da će ona biti još dinamičnija nego što su bile ranije kampanje kada se učestvovalo na izborima.

"Bojkot je jedino rešenje da se oduzme legitimitet ovoj vlasti, iako je to put koji podrazumeva mnogo odricanja. Svesni smo da će biti teško da stranke opstanu na političkoj sceni ukoliko nisu u parlamentu, ali smo hteli da pokažemo da imamo više ciljeve koji nas motivišu da se bavimo politikom", rekao je Jeremić.

Na pitanje novinara, Jeremić je rekao da prema njegovim saznanjima nijedan stranka SZS danas ne učestvuje na razgovorima u Skupštini Srbije i ocenio da su odnosi stranaka u SZS "solidarni i dobri".

Jeremić nije hteo da komentariše učešće drugih stranaka koje se deklarišu kao opozicione u razgovorima u Skupštni Srbije.

On je istakao da je proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je prema njegovoj oceni, proslava 800 godina srpske duhovnosti i temelja srpske kulture, trajala samo tri dana i da je prošla u atmosferi podela u SPC i dodao je da RTS prema njegovim informacijama, sa te televizije, nije prenosila Liturgiju iz manastira Žiča jer na njoj nije bio prisutan predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio da su se na svečanoj Akademiji u Sava centru u Beogradu "videle sve srpske nesreće i podele".

"Dodela ordena Svetog Save (predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandru) Vučiću je produbio postojeće podele. Na Akademiji SPC nije prisustvovao veliki broj epsikopa SPC, kao ni veliki broj intelektualaca od kojih su neki odbili i da se pojave i govore na Akademiji", rekao je Jeremić.

On je dodao da "ako je istina da će pored Vučića orden Svetog Save dobiti i ministar finansija Siniša Mali, onda nije čudno što je veliki broj episkopa i intelektualaca bojkotovao proslavu 800 godina autokefalnosti SPC".

Jeremić je podsetio da je Narodna stranka jednoglasno donela odluku o bojkotu izbora i pozvao gradjane da ne izlaskom na izbore pruže otpor "ne izborima već režmu, koji ih ponižava na svakom koraku".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.