AAA

POLITIKA | 10.10.2019 16:50 > 10.10 17:49

Objavljeni zaključci sastanka vlasti i opozicije, aktivnosti za dalje poboljšanje do novembra

Organizatori medjustarnačkog dijaloga koji je održan u Narodnoj skupštini Srbije, u Beogradu, uz posredovanje evropskih parlamentaraca objavili su danas sadržaj održanih sastanaka uz ocenu da je do druge runde dijaloga u novembru potrebno preduzeti korake za dalje poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.
 
"Ovo se posebno odnosi na stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima kako bi imale jednak pristup medijima, posebno javnim servisima RTS-u, RTV-u", navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Učesnici dijaloga su na sastanku informisani o novim predlozima za unapredjene izbornih uslova, kao što su izmene i dopune tri zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, finansiranju političke aktivnosti i javnim preduzećima.

Predloženo je i da se u postojećem zakonodavstvu preciznije definišu pravila političkog oglašavanja kako bi se obezbedio jednak pristup, tretman i transparentnost.

Plan je, kako se navodi u saopštenju, i da Narodna skupština organizuje otvoreni sastanak sa svim zainteresovanim stranama o ulozi i radu REM-a i uspostavljanje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija.

Predložena je i sveobuhvatna obuka za sve zvaničnike koji su uključeni u sprovodjenje izbora, kao i sveobuhvatna javna kampanja za unapredjenje informisanosti glasača.

Učesnici su, kako se navodi, ocenili da je važno da svi predlozi pre njihove primene, budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija i parlamentarnog nadzora.

Učesnici dijaloga ocenili su i da je važno da se za predloge dobije i  povratna informacija od OEBS (ODHIR-a), kako bi se obezbedilo da su u potpunosti uskladjeni sa njihovim preporukama.

Pored novih predloga, na sastanku je bilo reči i o prvim merama koje su preduzete za poboljšanje izbornih uslova, a koje je učesnicima dijaloga predstavila Radna grupa za saradnju sa OEBS-om.

Teme prvog medjustranačkog sastanka bili su nedavni predlozi za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, mediji u uloga REM-a i RTS-a, finansiranje kampanja, obrazovanje glasača i birački spisak.

Druga runda dijaloga, koja će biti održana u novembru, fokusiraće se na dugoročniji cilj poboljšanja medjustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.