AAA

POLITIKA | 17.10.2019 17:55 > 17.10 18:27

Kuburović i Šic o saradnji Nemačke i Srbije, izmeni Ustava, reformi pravosudja

Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, sastala je danas s regionalnom direktorkom za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Suzanom Šic razgovarala u Beogradu o evropskom putu Srbije i ocenile da Nemačka i Srbija imaju veoma dobru saradnju u oblasti pravosudja.

U saopštenju Ministarstva pravde se navodi da je Šic pozdravila dosadašnji učinak Srbije  u reformi pravosudja za koju je rekla da je najznačajnija za put Srbije ka Evropskoj uniji.

Kuburović je naglasila da su izmene Ustava Srbije jedan od najvećih izazova u reformi pravosudja i podsetila da su izradi ustavnih amandmana prethodile dve godine rada na njima i da su dobili pozitivnu ocenu Venecijanske komisije.

Ona je kazala da se zbog toga što deo opozicionih stranaka bojkotuje rad Skupštine Srbije, zastao postupak izmene Ustava u oblasti pravosudja. Ukazala je da nije dobro menjati najviši pravni akt bez mišljenja svih predstavnika gradjana.

Kuburović je rekla da se radi na reviziji Akcionog plana za Poglavlje 23, i da je nacrt usaglašen s komentarima civilnog sektora. Kuburović je kazala da je Ministarstvo pravde nedavno dobilo mišljenje Brisela o tom nacrtu i da se sada radi na korigovanju teksta o kojem će ponovo biti otvorena javna rasprava.

Kuburović je istakla da su formirani regionalni centri za borbu protiv korupcije, što je doprinelo da je za nešto više od godinu dana više od 600 pravnosnažno osudjenih za korupciju, medju kojima su i nosioci javnih funkcija.

Najavila je da će iduće godine biti izradjena nova Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, koja će definisati i nove mere u toj oblasti.

Kuburović je rekla i da je posle 15 godina donet Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, i da je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zahvaljujući kojem će Srbija u novembru potpisati sporazum sa EURODŽAST-om.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.