AAA

POLITIKA | 19.10.2019 12:35 > 19.10 17:25

Medvedev stigao u Beograd: Pružićemo svaku pomoć Srbiji u očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži svaku pomoć u očuvanju njenog teritorijalnog suverentita i integriteta, napominući da je Rusija samo za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

"Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu", rekao je Medvedev u obraćanju u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je i pre deset godina bio u Srbiji, dodajući da su i tada odnosi bili na visokom nivou, prijateljski, ali i da se u usponu i karakteriše ih medjusobno veliko razumevanje.

"Visoko cenimo da Srbija nije uvela sankcije Rusije uprkos velikim pritiscima", rekao je Medvedev.

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi se potpisao  sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

Govoreći o Evropskoj uniji, on je rekao da ne treba zemljama nametati izbor izmedju Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.

On je rekao i da je  Rusija zainteresovana za partnerski odnos sa EU, zasnovan na obostranom poštovanju.

Ruski premijer je na početku sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić da je u Srbiji povodom godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu i da je to "zajednički praznik".

On je naveo da je današnji dan prilika da se razmene mišljenja o bilateralnim odnosima i izrazio nadu da će njegova poseta, kao i skora poseta Ane Brnabić Moskvi doprineti daljem razvoju srpsko-ruskih odnosa.

Brnabić se Medvedevu zahvalila što sa Srbima "slavi pobedu" i rekla da je njegovo prisustvo potvrda prijateljstva dve zemlje.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev stigao je danas u Beograd a na aerodromu "Nikola Tesla" ga je dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Medvedev će tokom posete o bilateralnim odnosima Srbije i Rusije razgovarati s predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i sa Brnabić.

Ruski premijer će najpre prisustvovati vojnoj vežbi povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a potom će mu ispred Palate "Srbija" biti priredjen svečani doček.

Dvoje premijera će potom položiti vence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a planirano je i da se ruski premijer obrati poslanicima srpskog parlamenta.

Zatim će uslediti sastanak Medvedeva s Vučićem, nakon čega je predvidjeno potpisivanje sporazuma i izjave za medije.

Na kraju posete Medvedev će prisusvovati svečanoj akademiji u Sava centru povodom 75. godišnjice oslobodjenja Beograda.

Vučić: Štitićemo naše slobodarske tradicije, umećemo da očuvamo svoje nebo, zemlju, ljude

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije povodom 75. godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu, da će Srbija nastaviti da štiti svoje slobodarske tradicije i da umeti "sama da čuva svoje nebo, zemlju i ljude".

Ocenjujući prikaz ocenom vrlo dobro, Vučić je pripadnicima VS izrazio zahvalnost "za sve što čine za Srbiju" a posebno zahvalnost izrazio je veteranima koji se kako je rekao, "pre 20 godina branili Srbiju" od NATO agresije.

"Hvala vam za sve što ste učinili za našu otadžbinu. Uvek ćemo štititi naše slobodarske vrednosti i tradicije, umećemo sami da očuvamo svoje nebo, svoju zemlju, svoje ljude. Živela slobodna, nezavisna Srbija", rekao je Vučić posle prikaza sposobnosti VS, kome je na Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prisustvovao i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

U prikazu pod nazivom "Sloboda 2019" učestvovalo je više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova.

Na batajničkom aerodromu je nastupilo 13 pešadijskih podešalona, medju kojima podešeloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana dok su u sastavu motorizovanog ešelona nastupila modernizovana oklopno-izvidjačka vozila BRDM-2MS iz donacije Rusije, borbena vozila "Lazar 3", samohodne top-haubice "Nora" i vojno-policijska borbena vozila.

U letačkom delu programa učestvovali su avioni "Mig-29", "Orao" i "Super galeb", helikopteri "Mi-8" i "Mi-17", "H-145 M", "Gama i "Gazela" kao i Mi-35 iz sastava ruskih oružanih snaga.

Predstavljena su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije "miloš", "Oganj modularni", "Oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija", "PASARS", bespilotne letelice i druga sredstva.

Prikazane su i sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu "1500+" i doniranim sredstvima iz Rusije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.