AAA

POLITIKA | 23.10.2019 11:25 > 23.10 11:25

NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

"Nova runda razgovora najavljena je za sredinu novembra, a inicijativa smatra da je neophodna odlučna i jasna poruka EU da je stanje sloboda u Srbiji neprihvatljivo. Zato tražimo da se razgovori obustave dok traju napadi", navodi se u saopštenju.
Ta inicijativa je ocenila da vlast "svakodnevno, otvoreno i neskriveno", radi na progonu nepodobnih novinara i gradjana i da novinare redakcija Danas i N1 svakodnevno nazivaju izdajnicima i plaćenicima.

"Ove kvalifikacije režimski mediji preuzimaju i kontinuiranim kampanjama stvaraju atmosferu linča direktno ugrožavajući pojedince koji su zaposleni u ovim medijima. Prenošenjem najbezočnijih laži, stvara se opravdanje za ugrožavanje bezbednosti i napade na novinare, sa ciljem zastrašivanja i gušenja kritike režima. U sličnoj atmosferi žive svi novinari, aktivisti ili gradjani koji se usude da javno govore o ogromnim zloupotrebama javnih funkcija, neprestanim kršenjima zakona, prisvajanju institucija sistema, otimačini javnih dobara, ucenama ili nasilju koje sprovodi Srpska napredna stranka", dodaje se.

Dodaje se da će od evropskih poslanika i članova Evropske komisije biti zatraženo i da podrže odluku o bojkotu izbora koju je donela velika većina opozicionih organizacija u Srbiji, i da im tako pomognu da se u periodu nakon bojkota izbore za fer i poštene izbore, slobodne medije i gradjanske slobode.

"Novinarima i novinarkama svih redakcija koje profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao inicijativa Ne davimo Beograd upućuje solidarnu podršku i zahvalnost za svakodnevni trud", dodaje se.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.