AAA

POLITIKA | 28.10.2019 20:10 > 28.10 20:10

Jedan od pet miliona: Odluka FON-a dokaz da akademska zajednica prevazilazi pritiske vlasti

Udruženje Jedan od pet miliona ocenilo je danas da je odluka Nastavno-naučnog veća beogradskog Fakulteta organizacionih nauka (FON) o doktoratu ministra finansija Siniše Malog dokaz da članovi akademske zajednice prevazilaze strah i pritiske vlasti u želji da odbrane svoju akademsku čestitost.

Udruženje je u saopštenju ocenilo da je tom odlukom poslata "jasna poruka da Nastavno-naučno veće FON-a više ne stoji iza doktorata Siniše Malog".

"Na sednici koja je trajala skoro četiri sata sa pauzama, veliki broj profesora se javio sa zahtevom da se postojeća odluka etičke komisije usvoji uz izricanje mere višeg stepena. Kao glavni argument se pominjao član 22 Kodeksa profesionalne etike koji se odnosi na plagiranje", stoji u saopštenju.

Iz udruženja su podsetili da će Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu do 4. novembra doneti konačnu odluku o doktoratu Siniše Malog.

Nastavno-naučno veće FON-a usvojilo je ranije danas izveštaj Etičke komisije tog fakulteta o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, kojim se utvrdjuje postojanje "neakademskog ponašanja", i predložilo izricanje mere javne osude za sporni doktorat.

Na sednici je predloženo izricanje mere javne osude za sporni doktorat, umesto javne opomene blaže mere koju je u izveštaju zatražila Etička komisija, a u saopštenju FON-a se navodi da se taj izveštaj prosledjuje na "dalje postupanje učesnicima u postupku".

Televizija N1 prenela je ranije da je za opciju "javne opomene" glasao 21 član Nastavno-naučnog veća, dok su za "pooštrenu meru javne osude" glasala 83 člana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.