AAA

POLITIKA | 31.10.2019 12:35 > 31.10 14:01

Djilas pitao Gašića da li je tačno da je 'Knez petrol' sponzor BIA, tvrdi da BIA i MUP prate lidere opozicije (VIDEO)

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas upitao je danas direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića da li je tačno da je od dolaska na čelo te agencije uveo kategoriju "sponzora agencije".

Djilas je upitao da li je tačno da je titulu "generalnog sponzora BIA" dobio vlasnik firme "Knez petrol" Srdjan Knežević, koji je pre dve godine, kako je rekao, pravosnažno osudjen na zatvorsku kaznu zbog šverca nafte.

"Šta znači sponzorstvo BIA-e? Da li će operativci BIA-e kada budu pratili i špijunirali ljude nositi na odelima reklamu za 'Knez petrol'", upitao je Djilas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Djilas je upitao Gašića da li je tačno da je od stupanja na dužnost direktora BIA primio u radni odnos više stotina novih radnika, uglavnom, kako je rekao Djilas, članova i aktivista Srpske napredne stranke (SNS) čime je Srbija, ocenio je, postala jedina evropska zemlja u kojoj se ne poštuje princip nestranačkog zapošljavanja u službama bezbednosti.

Upitao je i da li je tačan podatak da je većina novoprimljenih radnika završila privatne fakultete, najčešće u, kako je Djilas naveo, kratkom vremenskom periodu, čime su obesmislili princip legitimiteta i instituciju operativne provere kao zakonske pretpostavke za rad u takvim službama.
 
"Da li je tačno da je presudnu ulogu u Vašem imenovanju na ovo direktorsko mesto imao kontraverzni trgovac oružjem Slobodan Tešić, koji je ubrzo po Vašem dolasku na Banjicu 'skinut sa svih mera' i koji je sada čest gost  Vašem kabinetu, gde bez problema dobija potrebne dozvole za sve svoje problematične poslove", upitao je Djilas Gašića.

Upitao je i da li je zet Slobodana Tešića "ekspresno primljen" u radni odnos u BIA.

Djilas je pitao Gašića da li se na kolegijumima direktora BIA lideri opozicije u Srbiji otvoreno nazivaju "ološem, izdajnicima i lopovima" i da se od nižih rukovodilaca zahteva, kako je istakao, svakodnevno angažovanje u pravcu praćenja opozicione aktivnosti.

Lider SSP je naveo da je na stranačkom nivou SNS-a napravljena preraspodela posla u praćenju celokupne opozicione aktivnosti u Srbiji, gde je BIA dobila u obavezu nadzor nad, kako je rekao Djilas, delom opozicionih lidera. Prema njegovim rečima, drugi deo takvog nadzora dodeljen je strukturama MUP-a, a potom se tako dobijeni podaci svakodnevno dostavljaju, kako je rekao, stranačkim strukturama, pa dalje tabloidima "zaduženim za blaćenje opozicije".

Djilas je najavio je da će se ta stranka naredne nedelje baviti tvrdnjama državnih funkcionera u vezi sa ubistvom lidera Gradjanske inicijativa SDP Olivera Ivanovića, kao i saradnjom srpske agencije sa službama bezbednosti pojedinih arapskih zemalja.
Predsednik Stranke slobode i pravde rekao je danas da je snimak paljenja knjige zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića na njegovoj promociji, film koji je montiran u, kako je kazao, kuhinji bivšeg šefa Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Djindjića Vladimira Bebe Popovića i da je dat crnogorskom portalu "Borba".

Djilas je na konferenciji za novinare upitao koja strana služba pravi film na ćirilici i ekavici i dodao da je  taj snimak paljenja knjiga koji su prikazali mediji u Srbiji direktno naručen od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da su sproveli direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"U ovom filmu se koriste bezbednosne kamere MUP-a", kazao je Djilas i dodao da bi onda u slučaju da je neka strana služba upala u bezbednosni sistem da bi onda Stefanović i Gašić trebalo da podnesu ostavke u tom slučaju.

Djilas je naveo da je ceo dogadjaj organizovan u službi BIA i da je knjigu doneo "čovek u beloj jakni", za kojeg Djilas tvrdi, da se ne nalazi na snimku i da je sve vreme tokom skupa vikao da se pali knjiga i da mu se jedan član SSP-a u tome pridružio.

Djilas je naveo da će ta osoba koja se pridružila "osobi u beloj jakni" paljenju knjige ostati član stranke i dodao da je Branko Miljuš, iz SSP-a, govorio tada da se ne pali knjiga i da se ugasi.

Na snimku koji je pušten ovih dana su rečenice Miljuša koje su jasne: Nemojte da palite, mi to ne radimo i ugasite, kazao je Djilas novinarima nakon prikazanog snimka paljenja knjige na kojoj se čuje, kako je rekao Djilas, glas Branka Muiljuša. Djilas je dodao da su Informer i Pink optužili Miljuša da je čovek koji je organizovao paljenje knjige.

Djilas je u raspravi sa novinarom Pinka zatražio od te televizije i lista Informer da se na konferenciji izvine Miljušu zbog optužbi i odbio da odgovori na pitanja novinara Pinka o paljenju knjiga i optužbama navodnog Bastaćevog kuma.

"Vaša pitanja su u ovom trenutku ovde nebitna", kazao je Djilas novinaru Pinka i dodao da je "fašizam to što rade na Pinku".

Djilas je rekao da neće da komentariše okršaj predsednika Narodne stanke Vuka Jeremića i folk pevača Ace Lukasa na Tviteru.

"Šta da kažete čoveku koji vas optuži da ste ukrali 62 hiljade dinara od bolesnog deteta", rekao je Djilas na pitanje o poruci predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća da će "lupiti šamarčinu" Vesiću.

Miljuš je kazao da će tužiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića što ga je optužio da je narkoman i dodao da ga niko do sada nije pozvao da ga pita šta se desilo tokom promocije knjige Vesića.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.