AAA

POLITIKA | 03.11.2019 15:05 > 03.11 15:19

SSP usvojila Predlog zakona za borbu protiv korupcije javnih funkcionera

  • foto: Stranka slobode i pravde

Glavni odbor Stranke slobode i pravde (SSP) jednoglasno je danas usvojio predlog Antikorupcijskog zakona za borbu protiv korupcije javnih funkcionera.

Predstavljajući predlog zakona na sednici Glavnog odbora SSP održanoj u Zrenjaninu, potpredsednica stranke Marinika Tepić je kazala da je nastao po uzoru na rumunski, po kom je doskorašanja antikorupcijska tužiteljka u toj zemlji Laura Kodruca Keveši, tužila a sudovi su osudili više od 1.250 funkcionera za srednju i visoku korupciju, medju njima i premijera.

"Osudjeno je i petoro ministara, 16 poslanika, petoro senatora, 97 gradonačelnika, 32 direktora javnih preduzeća i 497 javnih funkcionera, a poslednji koji je osudjen na više od tri godine zatvora je lider najveće političke organizacije i predsednik donjeg doma rumunskog parlamenta Liviu Dragnea", navela je Tepić.

Ocenila je da je u odnosu na Krivični zakonik, koji ima odredbe za krivična dela korupcije, predloženi zakon specifičan u tome što se odnosi isključivo na javne funkcionere.

"Ključno je to da se ukoliko se dokažu krivična dela, javni funkcioneri osudjuju na kazne predvidjene Krivičnim zakonikom, ali, uvećane za trećinu ili čak za polovinu", navela je potpredsednica SSP.

Ocenila je da je ključni instrument za dokazivanje korupcije to što se predloženim zakonom uspostavlja posebna policija koja je direktno odgovorna antikorupcijskom tužiocu , a ne ministru unutrašnjih poslova.

"Reč je o sistemu kompilacije, jer u Srbiji postoji Odeljenje za suzbijanje korupcije pri republičkom tužilaštvu i Agencija za borbu korupcije, ali je na njenom čelu direktor a ne tužilac kao što je slučaj u Rumuniji. Ovo bi trebalo da bude dobitna kombinacija i da pravda bude ona koja se oseća u vazduhu, a ne da nepravda bude ona koja se oseća na svakom koraku", rekla je Tepić.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas rekao je da je to predlog zakona ne samo SSP, već celog Saveza za Srbiju i dodao da će to biti jedan od prvih zakona kojim će se baviti "nova Skupština Srbije".

Djilas je najavio i da će uskoro biti predstavljen Predlog zakona o poreklu imovine, koji se neće odnositi samo na političare.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.