AAA

POLITIKA | 08.11.2019 14:45 > 08.11 14:45

Ministri razgovarali o razvoju odnosa Srbije i Indije


Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije, Ivica Dačić i Subramanjam Džaišankar su danas u Beogradu ocenili da je potrebno još više razviti medjudržavne odnose koji postoje sedam decenija.

Džaišankar je rekao da nema komunikacije i bliskosti koliko bi moglo, i da se nada da će njegova poseta to promeniti.

Založili su se i za razvijanje ekonomskih odnosa da bi trgovinska razmena, kako je rekao Dačić, sa sadašnjih 180 miliona evra dostigla vrednost od milijardu dolara.

Džaišankar je rekao da je najviše indijskih investicija u Srbiji u farmaceutskoj i IT industriji, da turistički promet jača jer Indijci mogu da u Srbiju dodju bez vize, dok Indija državljanima Srbije omogućava "onlajn" dobijanje viza.

Dačić je rekao da je Srbiji u medjunarodnim organizacijama važna podrška Indije: "Veoma nam je važno da Indija ima razumevanje za naše probleme i naš principijelni stav kada je reč o očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Dodao je da je Srbija bila "svedok dvostrukih standarda medjunarodne zajednice", te da "kada su naši prijatelji u pitanju i principijelno gledano, naši stavovi su uvek na bazi poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja".

"To uključuje i sva sporna pitanja za koje smatramo da treba da se rešavaju na unutrašnjem planu na miran način, a odnosi se i na pitanje Kašmira", rekao je Dačić.

Džaišankar je rekao da je dugogodišnji stav Indije o Kosovu nepromenjen i zahvalio Dačiću što Srbija smatra da je pitanje Kašmira unutrašnje pitanje Indije.

Obojica su pomenula istorijski značaj Pokreta nesvrstanih koji je i danas faktor u odnosima Indije i Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.