AAA

POLITIKA | 09.11.2019 12:45 > 09.11 12:45

Delegacija SRS položila venac na Spomen krst oslobodiocima Novog Sada u Prvom svetskom ratu


Delegacija Gradskog odbora Srpske radikalne stranke (SRS), predvodjena odborničkom grupom ove stranke u Skupštini Grada Novog Sada, položila je danas u porti Uspenske crkve venac na spomen-krst posvećen ratnicima koji su poginuli u Balkanskim i Prvom svetskom ratu od 1912-1918, saopštila je danas pres služba SRS.

Predsednik Gradskog odbora SRS Djuradj Jakšić izjavio je tim povodom da je "srpska Atina dugo čekala slobodu, što je i dočekala dan nakon Mitrovdana 1918. godine, kada je konjički eskadron Dunavske divizije na čelu sa majorom Vojislavom Bugarskim umarširao u grad, i da SRS sa ponosom evocira uspomene na slavne novembarske dane 1918.godine".

"Slobodu je donela junačka, oslobodilačka srpska vojska. Vojvoda Petar Bojović, pukovnik Dragoljub Milojević i major Vojislav Bugarski, koji su rukovodili Trećom armijom i Dunavskom divizijom u oslobadjanju Novog Sada, sa svojim vojnicima zaslužuju neprolaznu slavu i zahvalnost. SRS čuva od zaborava uspomenu na ovaj veliki dan i odaje počast, slavu i večitu zahvalnost svim ratnicima koji su položili svoje živote na oltar otadžbine u Balkanskom i Prvom svetskom ratu i koji su učestvovali u oslobadjanju Novog Sada, 9. novembar je upisan zlatnim slovima u istoriju Novog Sada, to je dan za ponos, večnu slavu i pomen", rekao je Jakšić.

On je naveo da je "junačka srpska vojska ovenčana slavom, posle albanske golgote i proboja Solunskog fronta, u nezaustavljivom jurišu oslobadjala grad za gradom širom srpske Vojvodine i na taj način stvorila uslove za održavanje Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena u Novom Sadu, 25. novembra 1918.godine".

"Istorijskim odlukama Rumske skupštine 24. novembra i Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, dosanjan je viševekovni san Srba sa ovih prostora, da žive u jedinstvenoj srpskoj državi", rekao je Jakšić.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.