AAA

POLITIKA | 13.11.2019 12:15 > 13.11 12:15

Ne davimo Beograd pismom pozvala poslanike EU da ne učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima

Inicijativa "Ne davimo Beograd" poslala je danas otvoreno pismo poslanicima EU kojim je, kako je navedeno, upozorila da "ljudska prava i slobode u Srbiji ne postoje" te ih pozvala da dok "traju napadi i pritisci na slobodne medije i aktiviste", ne učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima.

U saopštenju inicijative istaknuto je da su "glavne odlike" aktuelne vlasti "pretnje, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosudja, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja gradjana".
"Sigurni smo da bi u sličnim uslovima, u vašim državama, i vi odbili da dajete legitimitet lažiranim procesima autoritarne vlasti i da bi odbili da učestvujete na lažiranim izborima na kojima nema uslova za izražavanje slobodne volje gradjana", navodi se u pismu.

Incijativa je istakla napade na televiziju N1, list "Danas" kao i napade na društvene aktiviste i za njih optužila državne insitucije i funckionere.

"Nedavno se čak i javni servis (RTS) uključio u pritiske na nezavisne medije. Sudski procesi, umesto protiv onih koji zakone krše, vode se protiv onih koji na to ukazuju, pa je tako radnik 'Krušika' i uzbunjivač Aleksandar Obradović koji je ukazao na korupciju i trgovinu oružjem iz samog vrha naprednjaka, još uvek u kućnom pritvoru", navodi se u pismu.

"Ne davimo Beograd" je ocenila da "bez jasnog odredjenja i priznanja da Srbija ima velike probleme sa stanjem gradjanskih sloboda i uslovima za fer izbore", ne može biti napretka u dijalogu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.