AAA

POLITIKA | 03.12.2019 12:25 > 03.12 12:42

Maja Gojković: Ne možemo biti zadovoljni dinamikom otvaranja pregovaračkih poglavlja

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je danas, u razgovoru sa delegacijom Evropskog parlamenta, da je Srbija spremna za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja i dodala da ne može biti zadovoljna dinamikog njihovog otvaranja.

U saopštenju se navodi da je Gojković, u razgovoru sa liderom Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Manfredom Veberom, predsedavajućim Odbora za spoljne oslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, potvrdila privrženost Srbije procesima evrointegracija.

Ona je navela da se nada da će na kraju predsedavanja Finske Evropskim savetom doći do otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Sa predstavnicima Evropskog parlamenta je takodje razmenila mišljenja o aktuelnim procesima po pitanju politike proširenja i perspektivama Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

"Gojković je sa članovima Evropskog parlamenta razgovarala o aktuelnostima u vezi sa radom Narodne skupštine, kao i u kontekstu održavanja Medjustranačkog dijaloga, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Gojković je sa evropskim parlamentarcima razgovorala o regionalnoj saradnji, a istaknut je značaj nastavka regionalne saradnje parlamenata", navedeno je u saopštenju.

Jeremić: SzS će nastaviti da razgovara ali nismo optimisti po pitanju pomeranja datuma izbora

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je današnji razgovor sa delegacijom Evropskog parlamenta u Beogradu bio konstruktivan i da će SzS nastaviti te razgovore iduće nedelje ali da nije optimista da može doći do pomeranja datuma za sprovodjenje parlamentarnih izbora planiranih za proleće.

Jeremić je novinarima nakon sastanka u Beogradu rekao da će u narednih nekoliko nedelja evroparlamentarci "povećati zainteresovanost" za situaciju u Srbiji, izborne uslove i dijalog.

On je dodao da SzS ne namerava da prekida medjunarodne kontakte.

Jeremć je ponovio raniji stav SzS-a da neće učestvovati na predstojeće izbore planirane za proleće.

"Vreme je već isteklo", kazao je Jeremić ispred sedišta Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je ponovio i da SzS neće učestvovati u dijalogu u Skupštini Srbije, uz posredstvo EU, o izbornim uslovima.

Jeremić je naveo da nema uslova za fer i slobodne izbore i da se "promene dešavaju samo na gore". Dodao je da u Srbiji postoji fenomen "demonstracije vlasti protiv opozicije".

Jeremić je kazao i da su evroparlamentarci razumeli njihove stavove koje su izneli na sastanku.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je sagovornike informisao o situaciji u Srbiji i ocenio da je bizarna jer se sedam godina u javni prostor "ubrizgava laž, agresija i patologija".

On je istakao da zbog toga "ljudi u Srbiji ne mogu da sagledaju šta je istina".

Tadić je rekao da bi voleo da postoji situacija da opozicija izadje na izbore, a što se tiče eventualnog učešća, naveo je da postoji dijalog sa predstavnicima Evropskog parlamenta i da će on biti nastavljen.

Medjunarodni sekretar Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Natan Albahari izjavio je da će PSG učestvovati u daljem dijalogu ali da ni on nije optimista da će se nešto promeniti.

Albahari je naveo da je PSG informisao delegaciju Evropskog parlamenta o trenutnom stanju u oblasti medija i vladavine prava i dodao da situacija "nije dobra".

On je rekao da su evropski predstavnici "razumeli tu poruku".

Sastanku sa delegacijom Evropskom parlamenta prisustvovali su Savez za Srbiju, Pokret slobodnih gradjana i Socijaldemokratska stranka.

Ispred SzS-a pored Jeremića prisustvovali su i drugi lideri tog saveza Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Nebojša Zelenović i Boško Obradović.

Delegacija Evropskog parlamenta juče se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.