AAA

POLITIKA | 06.12.2019 11:35 > 06.12 11:35

Skupština Srbije usvojila: Od 1. januara 2020. godine pretplata za javni medijski servis 255 dinara

Skupština Srbije usvojila je danas povećanje pretplate za javni medijski servis za 35 dinara.

Mesečna taksa će umesto dosadašnjih 220 dinara iznositi 255 dinara.
Povećanje takse primenjivaće se od 1. januara 2020. godine.

Penzije po švajcarskom modelu

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se uvodi indeksizacija penzija po "švajcarskoj formuli".

"Švajcarska formula" znači da će penzije ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po švajcarskom modelu koji podrazumeva uskladjivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Medju novinama je da će vanbračni partner moći da nasledjuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najamnje tri godine proveo u vandbračnoj zajednici ili da imaju zajedničko dete.

Zakonom se uredjuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji.

Utvrdjene su i novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju sa profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

Skupština je danas usvojila i i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o republičkim i administrativnim taksama, Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezima na imovinu.

Izglasali su i prestanak važenja Zakona o privremnom uredjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

Usvojen zakon kojim se preciznije definiše ko ima status paušalaca

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak gradjana kojim će se preciznije definisati ko ima status paušalca, a predvidja i olakšice za novozaposlene.

Utvrdjeno je da se primena testa samostalnosti, koji treba da definiše status preduzetnika prema poslodavcu pošto poslodavci zbog umanjenja poreskih obaveza često angažuju preduzetnike, najčešće one koji se paušalno oporezuju i koji su zamena za zaposlenog radnika, pomeri na 1. mart 2020, umesto od početka naredne godine kao što je bilo prvobitno planirano.

Mere podsticaja, odnosno smanjenja poreza i doprinosa za novouposlenog radnika, važiće od 1. januara 2020.

Medju kriterijumima testa samostalnosti su da li preduzetnik pretežni deo prihoda ostvaruje kod jednog klijenta i njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada će preduzetnik koristiti godišnji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stručno usavršavanje za preduzetnika.

Ako se, na osnovu testa samostalnosti, ispostavi da preduzetnik ispunjava većinu kriterijuma, reč je o zameni za zaposlenog i za takav slučaj će biti predvidjeno da se porez plaća po pravilima za ostale prihode, a ukoliko se ispostavi da je lice angažovano kao pravi preduzetnik, plaćaće paušalni porez.

Kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine, prema predloženom zakonu, biće oslobodjene plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za ta lica tokom 2020. odnosno 65 odsto 2021. godine i 60 odsto 2022.

Skupština je usvojila i izmene Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2019. godinu i izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.