AAA

POLITIKA | 07.12.2019 18:15 > 07.12 18:15

Ne da(vi)mo Beograd: Nadležni da zaštite gradjane od zagadjenog vazduha

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" uputila je danas zahtev nadležnim institucijama da hitno preduzmu kratkoročne i dugoročne mere kako bi se zaštitili gradjani Srbije od štetnog dejstva zagadjenja vazduha.

U saopštenju te inicijative istaknut je i zahtev da službe koje prate kvalitet vazduha u Beogradu i Srbiji prestanu da bojkotuju gradjane i da se hitno oglase i objasne javnosti zašto je vazduh u mnogim gradovima u Srbiji poslednjih dva dana zagadjen.
"Podaci Agencije za zaštitu životne sredine za 2018. godinu govore da su 'PM10' čestice bile iznad dozvoljene granice u Valjevu 170 dana, 154 dana u Užicu, 146 dana u Smederevu, 132 dana u Beogradu, 118 dana u Sremskoj Mitrovici. U Boru je situacija još gora i niko od nadležnih ne želi da se oglasi, dok su gradjani suočeni sa ozbiljnim zagadjenjem", navodi se u saopštenju.

Kraktoročne mere su, objašnjava "Ne da(vi)mo Beograd", aktivnosti kojima se gradjani štite kada je zagadjenje vazduha ekstremno visoko, ali i tačno informisanje gradjana o stanju vazduha kako bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva.

Dugoročne mere su, navodi Inicijativa, usmerene na temeljno poboljšanje kvaliteta vazduha i unapredjenju životne sredine, i one podrazumevaju prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore eneregije, povećanje gasifikacije i toplifikacije grada i smanjenje individualnih ložišta.

Kako su dodali u dugoročne mere zaštite spadaju i bolja kontrola, izmeštanje najvećih industrijskih zagadjivača, radikalno poboljšanje javnog transporta i odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zagaditi vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionice u Vinči, ali i u drugim mestima u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.