AAA

POLITIKA | 11.12.2019 20:15 > 11.12 20:15

Vukosavljević: Srbija razumela poruke iz regiona i molićemo se za spas njihovih posrnulih duša

Ista ona pamet koja je svojevremeno srušila bistu Ive Andrića u Višegradu i rušila srpske manastire na Kosovu 1999. i 2004. godine, proglasila je nobelovca Petera Handkea nepoželjnom osobom u tamnim prostorima nacionalne i verske isključivosti, izjavio je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

"Države i državice iz regiona koje nisu poslale svoje predstavnike na dodelu Nobelove nagrade, iz uskogrudih i srbofobskih motiva, propustile su priliku da, bar preko svojih ambasadora, budu ogrejane toplim sjajem velikog događaja, priredjenog u slavu književnosti i čovekoljublja", naveo je Vukosavljević u pisanoj izjavi.
Vukosavljević je istakao da je Srbija "razumela njihove poruke i molićemo se za spas njihovih posrnulih duša".

Peter Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku.

Austrijski pisac je takodje 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Nagradjen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je nakon uručenja Nobelove nagrade proglašen personom non grata u Sarajevu i na Kosovu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.