AAA

POLITIKA | 12.12.2019 17:35 > 12.12 17:35

RTS: Eventialne nepravilnosti na RTS-u ne mogu se ispraviti nasiljem

Uredjivački kolegijum i menadžment  RTS-a saopštio je da su u poslednjih godinu dana zaposleni javnog servisa izloženi pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način."Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive, već o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog gradjanskog ponašanja i političkog delovanja”, saopštio je RTS posle najave Saveza za Srbiju da će sutra od 12 do 20 časova blokirati sve ulaze u tu medijsku kuću."

U saopštenju se podseća na upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine "sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uredjivačka politika uneta sa ullice", kao i na najskoriji primer blokade svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad.

RTS je apelovao na celokupnu političku javnost Srbije , sveta kao i na i domaće i medjunarodne medijske organizacije i udruženja "da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno".
U saopštenju se dodaje da Medijski javni servis Srbije ne pamti vreme kada nije bio predmet kritike i javno izraženog nezadovoljstva i vlasti i opozicije, a da je istovremeno bio najgledaniji i najbolje ocenjen od strane gradjana.

"Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uredjivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima. To, medjutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem", saopštio je uredjivački kolegijum.

"Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a" i "ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona", navedeno je u saopštenju uredjivačkog kolegijuma i menadžmenta  RTS-a.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.