AAA

POLITIKA | 14.12.2019 13:10 > 14.12 13:16

Brnabić: Izborni uslovi danas i pre 2012. godine kao nebo i zemlja

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da su izborni uslovi koji danas postoje u Srbiji i oni koji su postojali do 2012. godine, "kao nebo i zemlja". 

Povodom zaključka medjustranačkog dijaloga o odlaganju izbora najavljenih za proleće, ali uz poštovanje rokova odredjenih Ustavom i zakonima, premijerka je novinarima u Vladi Srbije kazala da izborni uslovi 2012. godine nisu bili fer i ocenila da su današnja medijska scena i birački spisak "neuporedivi sa periodom pre 2012. godine"  

"Ako danas pogledate izborne uslove i one od pre 2012. godine, to je kao nebo i zemlja, počevši od medija jer 2012. nije bilo medija koji su u potpunosti podržavali opozicione stranke. Nije bilo medija poput televizija N1 i Nove S, listova poput Danas, NIN-a, Blica, istraživačkih medija poput BIRN-a, CINS-a i KRIK-a. Srbija danas ima više istraživačkih medija od bilo koje druge zemlje u okruženju, a svega toga nije bilo 2012. godine i godinama pre toga", kazala je Brnabić. 

Po njenim rečima, pre 2012. godine postojala je "potpuna netransparentnost" biračkog spiska koji je osnova izbornog procesa. 

"Kako ste mogli da proverite spisak, kako se ažurirao? Sve to je bilo potpuno netransparentno", kazala je premijerka.

Ona je navela da je od 17 preporuka iz medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, više od 70 odsto već "potpuno ispunjeno", uključujući izmene kako je rekla, četiri važna zakona. 

"Data su i uputstva da se spreči funkcionerska kampanja i odvoje političke uloge i one koje se vrše u okviru Vlade Srbije", navela je ona.

"Ponosna sam što imamo takvu vrtsu dijaloga i fleksibilnosti da dalje unapredjujemo izborni proces i demokratske institucije. Ostajemo posvećeni dijalogu, maksimalno fleksibilni", kazala je Ana Brnabić. 

Navela je da je zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se datum održavanja parlamentarnih izbora "koliko je maksimalno moguće" pomeri "u skladu s Ustavom i zakonima", ali je dodala da "ne vidi da je realno" da se izbori odlože za devet meseci što zahteva deo opozicije.

"Vučić je bio protiv odlaganja izbora, ali, pošto radimo kao tim, prihvatio je moju molbu iako je smatrao da je za SNS mnogo bolje da se izbori održe što ranije", rekla je Brnabić.

Ocenila je da je "generalno za gradjane bolje da redovne izbore održimo što pre, ali smo hteli da izadjemo u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca".

"Mogu da pretpostavim da će dodatno vreme omogućiti delu opozicije koji je to tražio, da se dodatno razmahnu i gradjanima objasne svoje briljantne ideje od upada u RTS, do kucanja na vrata Skupštine", navela je premijerka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.